Uvek je dan: Ovo ostrvo želi da bude prva bezvremenska zona na Zemlji

Pejzaž

Norveška – foto: pixabay.com

Ostrvo Somarei, koje se nalazi severno od Norveške, razmatra ima li uopšte još potrebu za satovima. S obzirom na to da se nalazi u Polarnom krugu, ostrvo dobija mnogo ponoćnog Sunca, te se stoga mnogima koncept dana i noći čini samo kao konstrukt.

Trenutno, u letnjim mesecima kada na ostrvu Sunce ne zalazi gotovo 70 dana, Somarei pokreće kampanju da službeno bude prepoznat kao prva bezvremenska zona na zemlji, rekao je Kjell Ove Hveding iz inicijative.

Napolju je svakako uvek dan i nije potrebno znati koliko je tačno sati.

– Ako živite severno od Norveške, nema smisla pričati o večeri, ili bilo kojem drugom vremenu. Uče nas da uveče idemo kući i gledamo televiziju u 21 sat. O tome uopšte ne razmišljamo. No, zašto bi večerali u 5, a ne u 10? Zašto ne bismo igrali fudbal u ponoć? – smatra Hveding.

Somarei (“Letnje ostrvo“) nalazi se u blizini grada Tromsoa na krajnjem severu Norveške. Za oko 350 stanovnika ostrva, Sunce ne zalazi od 18. maja do 26. jula, rekao je Hveding.

Deca se stoga napolju igraju usred noći, a vlasnici kuća mogu da boje zidove noću. “Zbog ponoćnog Sunca satovi su za naš suvišni“, dodaje.

Hveding priznaje kako je ovo luda ideja, no lokalni stanovnici ozbiljno su ga shvatili.

– Sve više i više raspravljamo o tome kako nam satovi oduzimaju puno više vremena nego što nam ga daju – rekao je.

Kao što parovi zaključavaju brave na ograde mostova i bacaju ključ, stanovnici Somareia sada žele da okače svoje satove na most.

Međutim, ideja je sve bliže ostvarenju. Potpisana je peticija, a pre nekoliko dana Hveding ju je predstavio članu parlamenta. No, hoće li vlada u Oslu pristati? Vreme će pokazati.

(Skandalozno.rs, Izvor: N1)

Budite prvi sa komentarom na članku "Uvek je dan: Ovo ostrvo želi da bude prva bezvremenska zona na Zemlji"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.