Vazduh u avionu može vas pretvoriti u “zombija”?!

Let

foto-ilustracija: pixabay

Vazduh u avionu može vas pretvoriti u “zombija”, kažu oni koji su iskusili neobične posledice udisanja isparenja iz motora letelice.

Sedam stjuardesa Amerikan erlajnsa prošle nedelje je hitno prebačeno u bolnicu u Orlandu. One su pokazivale znake konfuzije, nekontrolisano su govorile, nisu znale gde se nalaze i pretrpavale su se hranom. Sve to dogodilo se nakon udisanja štetnih isparenja iz motora, koja su nekako procurila u kabinu.

[adsenseyu5]

Iz Udruženja “Aerotoksini”, grupe koja je uglavnom sačinjena od bivših pilota i stjuardesa, kažu da čak 96 odsto ovakvih događaja prođe nezapaženo.

Procenjuje se da se svakog dana dogodi 360 slučajnih curenja toksičnih isparenja u putničku kabinu i to samo u SAD, dok taj broj iznosi oko 1.300 u svetu.

Međutim, mišljenja o učestalosti takvih događaja, koja prema priručniku sindikata stjuardesa obično izazivaju curenja hidraulične tečnosti na kompresore motora, su podeljena.

Tako Federalna administracija za avijaciju navodi da su takvi događaji “retki” i da ima samo 900 registrovanih slučajeva u poslednjih 10 godina.

Međutim, pilot Džon Hojt, koji je osnovao udruženje “Aerotoksini” 2007. smatra da je to samo pokazatelj toga da se slučajevi trovanja toksičnim isparenjima u avionu skrivaju.

[adsenseyu1]

On kaže da je morao da napusti posao jer se “osećao kao zombi”.

“Imao sam stalne probleme s pamćenjem, teško sam kanalisao misli i stalno patio od iscrpljenosti”, kaže on.

Džudit Anderson, specijalista za zdravlje i bezbednost Udruženja stjuardesa, smatra da se mnogi slučajevi curenja i ne prijavljuju.

“Niko ne vodi tačnu evidenciju. Znamo da se to događa i stalno primećujemo simptome, ali ljudi ne shvataju da se osećaju loše zbog otrovnih gasova”, kaže ona.

Iako toksična isparenja mogu uticati i na putnike, osoblje je u većoj opasnosti, jer se neprekidno izlažu otrovu.

[adsenseyu1]

Inače, ulje za avio-motore sadrži trikresil-fosfat, jedinjenje koje je korišćeno i u ratovima, ali koje se i dalje dodaje uljima kao zaštitno sredstvo, zbog visokih temperatura koje motor postiže. Kada se direktno udahne, ova hemikalija napada i ubija moždane ćelije.

S druge strane, iz Federalne administracije za avijaciju kažu da je više studija potvrdilo da je “vazduh u kabini dobar koliko i vazduh u kućama ili kancelarijama, ako ne i bolji” i da je okruženje u kabinama “većine komercijalnih aviona bezbedno”.

(Skandalozno.rs, Izvor: b92.net / nypost.com)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Vazduh u avionu može vas pretvoriti u “zombija”?!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.