Veliko srce: Ovaj momak igra fudbal bez jedne noge i na štakama – VIDEO

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Da fizički hendikep ne mora da bude prepreka u svakodnevnom životu najbolji pokazatelj je priča He Jijija, 21-godišnjeg momka koji igra fudbal.

Reći ćete ”nije to ništa, takvih ima mali milion i bukvalno”. Međutim, Jiji je srca miliona Kineza osvojio pošto je video koji je postao viralan pokazao momka koji igra fudbal bez jedne noge i na štakama.

Jiji je nogu izgubio kao dečak zbog raka, a štake koristi kao podršku dok igra i već je dobio nekoliko nadimaka kao što su Anđeo slomljenih krila, Kralj lopte sa jednom nogom i Magični dečko. Jiji, kojeg je svojevremeno pratio i skaut iz Francuske, odigrao je utakmicu u južnoj provinciji Guangdong pošto mu je prethodno odbijen pristup amaterskoj ligi. Ipak, neki navijači u Kini, pogođeni lošim rezultatima njihove reprezentacije, su već predložili Jijija kao odgovor na probleme tamošnjeg fudbala.

[adsenseyu5]

Video njega kako igra, kao i priču o svim izazovima sa kojima se susreće igrajući protiv protivnika bez fizičkih oštećenja, pogledan je četiri miliona puta, a brojač i dalje radi. Mladom Kinezu je rak kostiju dijagnostifikovan kada je imao 12 godina, a otkrio je da su njegovi pokušaji da igra fudbal na amaterskom nivou konstantno odbijani od strane organizora.

Nestvarno: Pogledajte kako je ovaj fudbaler izveo aut – VIDEO

 – Ne povređujem druge igrače, a imao sam jednom sukobe i sa organizatorima. Amaterski mečevi su otvoreni za svakoga ko želi da se pridruži. Zašto drugi mogu, a ja ne? Ne bi trebalo da bude predrasuda – smatra Jiji.

Momak zaljubljen u fudbal je 2008., malo pre nego što će mu biti uspostavljena strašna dijagnoza, bio primećen od strane francuskih skauta i već je sve bilo spremno da ode u Francusku i potrudi se da dođe do karijere profesionalca. Međutim, pre nego što je dobio pasoš, bol koji je osećao već neko vreme u levoj nozi je dijagnostifikovan kao osteosarkoma, rak koji se najčešće javlja kod dece ili tinejdžera. Lekari nisu mnogo okolišali i odmah su mu predočili da su mu najbolje šanse da preživi ukoliko mu noga bude amputirana.

[adsenseyu1]

Jiji je otkrio da je u retkim prilikama kada mu je bilo dozvoljeno da igra takmičarski fudbal, bio meta uvreda i zadirkivanja protivnika.

– Posle samo nekoliko minuta bi želeli da me izbace sa terena i obično bi vikali ”Šta ti radiš ovde” – prepričao je Jiji.

Lakše mu je da igra sa štakama nego sa veštačkom nogom jer mu je noga amputirana iznad kolena i sa protezom bi imao veoma malu kontrolu, a i mnogo mu je udobnije da igra na štakama. Pri tom, Jiji namerno koristi jeftine štake kako one ne bi pukle i povredile protivničke igrače kada startuju na njega, što bi mogao da bude slučaj sa kvalitetnijim štakama. Jiji ima i spremnu poruku za one koji nerado žele da se bave sportom zbog sopstvenog hendikepa.

Neverovatnih 58 sekundi u engleskoj fudbalskoj 9. ligi – VIDEO

– Morate imati pozitivan stav prema životu, nemojte sebe zarobiti kod kuće plačući. Samo vi možete da spasite sebe. Zar nije bolje drugima pružiti osmeh – zapitao se na kraju Jiji.

(Skandalozno.rs, Izvor: srbijadanas.com)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Veliko srce: Ovaj momak igra fudbal bez jedne noge i na štakama – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.