Vibracije su svuda: Svemir se ponaša kao veliko i veoma osetljivo zvono

Misterija

Naš svemir se neprestano širi i ponaša se kao veliko i veoma osetljivo zvono, a tokom njegovog širenja uvek su uočljive vibracije koje su bile najjače u vreme velikog praska.

Vibracije koje naš svemir proizvodi nisu dovoljno snažne da ih osetite jer oscilacije traju u rasponu od milijardu godina. Pronalazak koji je objavljen u naučnom magazinu “Astronomical Journal” implicira da naš svemir, pored toga što se širi, doživjava i specifičnu vibraciju.

Podaci koji su prikupljeni tek nedavno ukazuju i na to da su „udarci svemirskog zvona“ vremenom sve zagušeniji. Za razliku od žestokih vibracija koje su usledile ubrzo nakon Velikog praska, današnje vibracije su jedva primetne.
[adsenseyu1]

Do otkrića “svemirskog zvona” došlo se sasvim slučajno na Univerzitetu u Južnom Missisipiju, a iza njega stoje Hari Ringermačer i Lorens Mid.

Prilikom pokušaja da kreiraju grafikon koji opisuje veličinu svemira u odnosu na njegovu starost, njihovi podaci pokazali su neočekivane oscilacije koje su nazvali “tranzicije”.

– Analizirajući informacije shvatili smo da naš svemir poseduje više od jedne tzv. ‘tranzicije’.

Zapravo, pronašli smo ih sedam, a onda smo shvatili da je sam prostor u tim periodima ubrzavao svoje širenje nakon kratkotrajnog usporavanja tog procesa – objasnio je Ringermačer.

(astronomical Journal, foto: nasa)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Vibracije su svuda: Svemir se ponaša kao veliko i veoma osetljivo zvono"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.