Volite VINO? Evo kako da izbegnete GLAVOBOLJU dan posle

Advertisement

Ilustracija

foto: pixabay

Pitajte bilo kog stručnjaka koji je najbolji način da izbegnete glavobolju posle ispijanja većih količina vina i on će vam reći da je jedino rešenje da uopšte i ne pijete.

Ipak, postoji još jedan uzrok zbog kog glava boli od vina, a nema veze s preterivanjem.

[adsenseyu5]

Neki smatraju da su za glavobolje od vina krivi sulfiti, ali su naučnici to opovrgli. Oni smatraju da su pravi krivci tanini, histamini i šećeri.

Tanini su antioksidansi koji se prirodno nalaze u opni zrna grožđa, semenkama i peteljkama i zbog njih osećate suvoću usta, posle “vesele” noći.

Još jedan faktor je šećer. Kada se pomeša s alkoholom, telu je potrebna velika količina vode, kako bi razgradila tu kombinaciju, pa ako niste dovoljno hidrirani, možete računati na glavobolju.

[adsenseyu1]

Treći krivac, histamin, inače jedinjenje koja se oslobađa prilikom alergijske reakcije, može da se aktivira i konzumacijom pojedinih namirnica koje zahtevaju proces zrenja (kao što je vino) i simptome slične alergiji.

Kako da izbegnemo sve te posledice uživanja u vinu?

Dr Simur Dajmond iz američke Nacionalne fondacije za glavobolju smatra da pre žurke, treba da popijete dve šolje jake kafe, jer kofein sužava krvne sudove i tako ublažava efekte uzimanja alkohola.

[adsenseyu1]

Takođe, jedan od najboljih saveta je da pijete polako i da tokom večeri obavezno pijete i po jednu čašu vode na svaku čašu vina.

Zanimljivo je da na pojavu glavobolje takođe utiče i vrsta vina koju odaberete. Suva vina imaju niži sadržaj šećera, pa su bolji izbor od desertnih vina.

(Skandalozno.rs, Izvor: b92.net/Independent)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Volite VINO? Evo kako da izbegnete GLAVOBOLJU dan posle"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.