Zagrevanje ili zahlađenje? Izmerena najniža temperatura ikada na Zemlji, čak -98 stepeni Celzijusa

Topljenje

foto-ilustracija: pixabay.com

Naučnici su u utorak objavili da su zabeležili najnižu temperaturu na Zemlji ikada, javlja Anadolu Agency (AA).

Koristeći satelitske podatke, istraživači su otkrili da je u nizu dolina u ledenom pojasu na istočnom delu Antarktika dostignuta temperatura od minus 98 stepeni Celzijusa.

Naučnici, koji su objavili svoja saznanja u časopisu “Geophysical Research Letters”, kažu da je ova temperatura verovatno najniža moguća na Zemlji.

– U ovoj oblasti vidimo periode neverovatno suvog vazduha, što omogućava toploti iz snega da lakše odlazi u svemir – rekao je vodeći istraživač Ted Skambos iz Nacionalnog centra za podatke o snegu i ledu sa Univerziteta Kolorado-Boulder.

Pošto je nemoguće instalirati meteorološku stanicu na tom području, Skambos i njegov tim su pogledali satelitske podatke od 2003. do 2016. godine kako bi videli koliko je hladno u tom području.

Iako je Antarktik jedan od najhladnijih lokaliteta na planeti, čini se da se neki delovi zagrevaju. Druga grupa naučnika objavila je da su otkrili aktivni vulkan ispod ledenih bregova na Antarktiku.

Vulkan nije vidljiv, a naučnici su shvatili da postoji, jer su izmerili visok nivo vulkanskih gasova u obližnjoj morskoj vodi.

Međunarodni tim istraživača izjavio je da vulkan pomaže u topljenju Pine Islanda, glečera na zapadnom delu antarktičkog kontinenta. Naučnici su takođe naveli da je globalno zagrevanje glavni faktor, ali da vulkan dovodi do još nestabilnije situacije.

– Klimatske promene izazivaju najveći deo topljenja glečera koje posmatramo, a ovaj novootkriveni izvor toplote ima još uvek neutvrđeni efekat, jer ne znamo kako se ova toplota distribuira ispod ledenog pojasa – rekao je vodeći istraživač Bris Lose sa Univerziteta Roud Ajlend.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Zagrevanje ili zahlađenje? Izmerena najniža temperatura ikada na Zemlji, čak -98 stepeni Celzijusa"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.