Zasadite ovu BILJKU: U prevodu njeno ime znači “HRANA BOGOVA”

Hrana bogova

foto-ilustracija: pixabay.com

Prepoznatljiva po jarko žutim, ukusnim plodovima, kaki jabuka je s razlogom često ukras vrtova na gotovo svim kontinentima.

Poreklo vodi iz Kine, ali je poznatija kao japanska jabuka zbog brojnih novih sorti koje su tamo stvorene. U prevodu njeno ime znači “hrana bogova”. Kaki ima izuzetno lepo stablo, tamnozelene kožaste listove i izuzetno dekorativne cvetove i plodove.

[adsenseyu5]

U jesen lišće postaje crvenkasto žuto, a nakon opadanja plodovi ostaju na stablu dok ne sazru i beru se pre prvih mrazeva.

Ako želite da svoj vrt obogatite kaki jabukom, zasadite je tokom jeseni proleća ili jeseni zasadite na sunčanoj poziciji zaštićenoj od vetra, najbolje blizu stambenog objekta koji se greje. Zemljište za sadnju mora biti plodno, propusno, slabo kisele ili neutralne reakcije. U sadnu jamu koja mora biti što veća stavite humusno đubrivo koje ćete izmešati sa finom humusnom zemljom.

Oko korena rasporedite humusnu zemlju, osmokotno đubrivo za voće i agrogel koji zadržava vlagu u zoni korena. Sadnicu kaki jabuke poduprite jačim kolcem od bagrema za koji ćete vezati sadnicu. Krošnju na proleće skratite na željenu visinu.

Izdanke koje planirate da koristite za oblikovanje krošnje ostavite, a sve ostale uklonite sa stabla. Mlade izdanke savijte posebnim nastavcima za savijanje grana, kako grane ne bi rasle ukoso, jer je drvena masa krhka i može se slomiti pod težinom plodova.

[adsenseyu1]

Oko stabla redovno uklanjajte korov. Kaki tokom vegetacije u tri navrata odbacuje višak plodova, čime reguliše rodnost. U jesen plodove treba ostaviti na stablu do većih mrazeva da dobro sazru, pa ih tek onda brati. Nakon berbe, plodove složite u kutije i odložite u hladan prostor. Kaki jabuka može bez posledica da podnese temperature do -18 stepeni ukoliko taj period ne traje predugo.

Savet plus

Tokom prve dve godine koren sadnice zimi zaštitite oblogom od lišća, slame ili borovih grana. Ukoliko je potrebno stablo kaki jabuke možete orezati da biste odstanili nepotrebne izdanke, a novoizrasle grane sa puno plodova vežite za jače delove stabla ili poduprite dodatnom potporom.

Prskanje nije potrebno.

(Skandalozno.rs, Izvor: novosti.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Zasadite ovu BILJKU: U prevodu njeno ime znači “HRANA BOGOVA”"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.