Zašto imamo rupicu između nosa i usne i čemu ona zaista služi – VIDEO

ilustracija

Foto: pixabay.com

Objašnjenje je povezano s načinom na koji nam se lice oblikuje tokom razvoja u materici

Svi imamo malo, neobično udubljenje odmah ispod nosa, na sredini, iznad gornje usne. Biologe je dugo mučilo pitanje zašto ih imamo. Konačno postoji odgovor.

[adsenseyu5]

Stručno rečeno, radi se o filtrumu koji za ljudsko lice gotovo da znači isto što nos ili oči. Ali, šta je filtrum i zašto ga imamo? Prema dostupnim podacima, objašnjenje je povezano s načinom na koji nam se lice oblikuje tokom razvoja u materici.

Filtrum označava lokaciju na kojoj se različiti delovi lica spajaju u jedno.

Tri glavna dela slagalice susreću su na gornjoj usni, formirajući udubljenje koja se zove filtrum – objašnjava dr Majkl Mosli u videu BBC-jevog programa “Inside the Human Body” (Unutar ljudskog tela).

Razvoj lica dešava se između drugog i trećeg meseca trudnoće, a ako se lice ne oblikuje tokom tog perioda, zbog genetičkih ili drugih razloga, onda nikada neće.

Prvo se oblikuju nozdrve i usne. Kada one dođu na mesto, pojavljuje se filtrum. Ponekad se nos i usne ne formiraju pravilno zbog čega se stvara rascep usne.

[adsenseyu1]

Ljudi nisu jedini koji imaju filtrum, mnogi sisari imaju ovo udubljenje.

Baš kao i kod čoveka, i kod drugih primata, filtrum je beskoristan. Izuzetak su psi i mačke kojima je čulo mirisa znatno pojačano upravo zbog filtruma.

(Skandalozno.rs, Izvor: Telegraf.rs/Business Insider)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Zašto imamo rupicu između nosa i usne i čemu ona zaista služi – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.