Zašto NASA moli ljude da fotografišu oblake?

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

NASA ima neobičnu molbu za ljude iz svih krajeva sveta i traži da dele s njom fotografije oblaka putem posebne aplikacije.

Ovaj projekat u saradnji s građanima NASA je sprovela radi validacije podataka sakupljenih pomoću šest instrumenata koji posmatraju Zemlju putem različitih satelita.

Instrumenti su deo projekta pod nazivom “Oblaci i svetlosni energetski sistem Zemlje“, koji za cilj ima poboljšanje razumevanja uloge oblaka u globalnim klimatskim promenama.

Oblake je, međutim, ponekad veoma teško identifikovati s visine. Na primer, tanke ciruse, najčešću vrstu visokih oblaka, teško je prepoznati u odnosu na sneg, kaže NASA.

Zbog toga je sva satelitska posmatranja potrebno uporediti sa zapažanjima sa Zemlje.

Ukoliko želite da učestvujete u izazovu posmatranja oblaka, najlakši način da to uradite jeste da skinete aplikaciju GLOBE Observer, koja će vam korak po korak dati instrukcije kako da pošaljete svoje fotografije oblaka.

Ukoliko volite da posmatrate i analizirate promene na nebu, ova aplikacija će dodatno unaprediti vaše znanje iz astronomije.

Projekat posmatranja oblaka započet je sada, jer će oblaci na proleće imati zanimljive aktivnosti. Promena godišnjih doba može da bude olujna, a NASA želi dvostruko da proveri podatke jednog od instrumenata, koji je poslala u svemir u novembru prošle godine.

Svi koji žele da njihove fotografije dođu do Nase, imaju vremena do 15. aprila za slanje maksimalno deset fotografija svakog dana.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Zašto NASA moli ljude da fotografišu oblake?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.