ZAŠTO svaki put kad neko kine, mi kažemo “NAZDRAVLJE”?

Uzrok

foto-ilustracija: pixabay.com

Iako je kijanje česta pojava, naučnici zapravo znaju malo o ovom fenomenu. Ipak, ono što se svakako zna jeste da, svaki put kad neko kine, mi kažemo “nazdravlje”. Zašto?

Stari Grci i Rimljani su kijanje videli kao odraz dobrog zdravlja i izražavali ljudima koji kinu želje za dug život, koristeći fraze “živeo dugo” ili “neka te Jupiter blagoslovi”, navodi se u jednom naučnom radu iz 2013. godine, objavljenom u knjizi “Nasal Physiology and Pathophysiology of Nasal Disorders“.

Papa Grgur VII je u 14. veku predložio da fraza “Bog te blagoslovio” postane vrsta “kratke molitve koja će biti izrečena svaki put kada neko kine, kako bi zaštitila osobu od kuge”, navode autori studije.

[adsenseyu5]

Od tada pa nadalje, tradicija upućivanja dobrih želja se nastavila na engleskom govornom području, a različiti izrazi iskazivanja želje za dobrim zdravljem osobi koja je kinula su se menjali od naroda do naroda.

Pročitajte još i ovo:

Nemojte zadržavati KIJANJE, može biti veoma OPASNO!

Tako se, na primer, u nemačkom jeziku koristi fraza “Gesundheit“, koja znači “(želim ti dobro) zdravlje”.

Sudeći prema podacima sa Vikipedije, odgovori na kijanje su u većini zemalja sveta povezani sa referencama na dobro zdravlje i dugovečnost, dok je mali broj povezan sa Bogom.

(Skandalozno.rs, Izvor: b92.net)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "ZAŠTO svaki put kad neko kine, mi kažemo “NAZDRAVLJE”?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.