Znate li da možete SANJATI sve što poželite?

san

foto: pixabay.com

Svako od nas bi sigurno hteo da sanja samo ono što on želi, a sada je i to moguće.

Često se dešava da nam se u snovima pojavljuju događaji iz svakodnevnog života, ali i oni koji nemaju veze sa stvarnošću.

[adsenseyu5]

Zbog “strašnih” snova želimo što pre da se probudimo, pa nam i srce preskače. Ipak, postoji način kako možete da sanjate samo ono što poželite i da putem snova otputujete u vaše malo carstvo. Zamisao o snovima koje možete sami da kontrolišete delovala je nemoguće. Ipak, postoje ljudi koji imaju sposobnost da još tokom sna prepoznaju šta sanjaju, to su tzv. lucidni snovi.

Zamislite da možete da odredite šta ćete sanjati: mogli biste da letite, vratite se u prošlost, radite šta vam je volja. Fascinantna zamisao, koju smo do sada svrstavali u kategoriju naučne fantastike. Naučnici univerziteta u Adelejdu (Australija) tvrde da su našli način kako da uspostavite kontrolu nad snovima. Oni su testirali 169 dobrovoljaca, od kojih je svaki dobio upitnik i dnevnik, u kome je trebalo da zapišu svoje snove tokom nedelju dana.

U drugoj nedelji trebalo je da primene neku od tri tehnike izazivanja lucidnih snova.

Prva, tzv. provera stvarnosti, obuhvatala je vežbu u kojoj ispitanici treba da provere stvarnost u budnom stanju. Cilj je postizanje svesti o tome da li su budni ili sanjaju.

Druga tehnika zahtevala je da se nakratko probude posle pet sati sna, a zatim ponovo utonu u san kako bi se što pre vratili u fazu sna u kojoj su snovi najverovatniji – REM faza.

Treća metoda bila je tzv. MILD tehnika (mnemička indukcija lucidnih snova, to jest: izazivanje lucidnih snova sećanjem), koja podrazumeva da se ispitanici takođe probude posle pet sati sna, ali da pre nego što će ponovo zaspati ponavljaju: “Kada sledeći put budem sanjao, misliću o tome da sanjam.

[adsenseyu1]

U prvoj nedelji pre primene jedne od ove tri tehnike, svega 8 posto učesnika imalo je lucidne snove. Posle druge nedelje testiranja, situacija je bila potpuno drugačija: lucidne snove (snove u kojima su svesni da sanjaju) najčešće je imala grupa koja je primenjivala MILD tehniku.

Kod njih je udeo svesnog sanjanja porastao na čak 48 posto. Princip funkcioniše na sledeći način: kada ponavljate rečenicu koje želite da se setite u snu, u mozgu se stvara namera da se zaista setite da sanjate, što dovodi do lucidnih snova.

Ostvareni rezultati približili su naučnike razvoju efikasnih, lucidnih tehnika izazivanja snova, kaže autor Denhol Espi.

(Skandalozno.rs, Izvor: avaz.ba)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Znate li da možete SANJATI sve što poželite?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.