Znate li da su najveći krivci za širenje bakterija po kući – peškiri?!

Ilustracija

Bakterije koje se zadržavaju na peškirima najveći su krivci za širenje bakterija po kući, upozoravaju stručnjaci.

Naime, problem je u tome što peškiri nakon korišćenja ostaju mokri neko vreme, što itekako pogoduje širenju bakterija. Takođe, peškire koristimo u kupatilu, gde se inače nalazi najveći broj bakterija.

Nedavno sprovedena studija na Univerzitetu u Arizoni, otkrila je prisustvo koliformnih bakterija na peškirima – ove bakterije inače se nalaze u izmetu, a na 25,6 odsto peškira bila je prisutna i Ešerihija koli.

Možda ste primetili da kada se obrišete peškirom, on posle veoma kratkog vremena počinje da „miriše“ na ustajalo, kako obično opisujemo taj miris. Razlog za to je što zbog zadržane vlage, bakterije ubrzo počinju da se razvijaju.

„Kada obrišemo ruke o peškir na kojem se nalaze bakterije, postoji opasnost da nakon toga bakterije sa ruku prenesemo i na hranu, lice ili direktno u usta“, upozorava autor studije Čarls Gerba.

Stučnjaci tvrde da neke bakterije na peškirima mogu da prežive nakon pranja u veš mašini na nižim temperaturama, i smatraju da je efektnije peškire na dva minuta potopiti u izbeljivač ili ih oprati u mašini na visokoj temperaturi.

Dr Lisa Akerli upozorava da nikako ne bi trebalo da sa nekim delite peškir i naglašava da bi posle svake upotrebe trebalo da stavite peškir na mesto gde će se brže osušiti. Ona naglašava da bi peškire trebalo prati najmanje jednom nedeljno, i to na 90 stepeni Celzijusovih. Možete koristiti i izbeljivač, koji će takođe ubiti bakterije.

Kada je reč o peškirima kojima brišete lice, dr Akerli savetuje da svakog dana uzimate čist peškir, kako biste izbegli eventualno širenje bakterija i infekcija koje one mogu uzrokovati.

(mondo, foto: pixabay)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Znate li da su najveći krivci za širenje bakterija po kući – peškiri?!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.