Znate li kako se ženke VILINSKIH KONJICA rešavaju previše napadnih mužjaka?

Taktika

foto-ilustracija: pixabay.com

Ženke vilinskih konjica pretvaraju se da su mrtve kako bi oterale uporne mužjake tokom parenja, pokazalo je najnovije istraživanje.

Entomolog sa Univerziteta u Cirihu i autor studije Radim Kelifa prvi put je primetio ovo neobično ponašanje 2015. godine, tokom sakupljanja larvi vilinskog konjica u Alpima.

Kelifa je primetio da jedan mužjak dugo juri ženku, sve dok se ženka u jednom trenutku nije srušila na zemlju i nastavila nepomično da leži.

Mislio sam da je mrtva ili u nesvesti, ali je brzo odletela čim sam se približio”, objasnio je Kelifa.

Za razliku od drugih ženki vilinskih konjica, ženke vrste Aeshna juncea nemaju zaštitu mužjaka dok izležu jajašca, što ih čini osetljivim na uznemiravanje.

[adsenseyu5]

S obzirom na to da jajašca mogu da budu oplođena posle samo jednog parenja, parenje sa novim partnerom odmah nakon toga moglo bi da dovede do oštećenja reproduktivnih organa ženki.

Kelifa, koji već deset godina proučava ove insekte, odlučio je da odmah nakon ovog zanimljivog otkrića sprovede još jedno istraživanje.

Primetio je da je, u roku od 72 sata, 27 ženki od 31 lažiralo smrt kako bi se otarasile upornih mužjaka, pri čemu je taktika bila uspešna u 21 slučaju.

Ženke se ponašaju na ovaj način samo ako su mužjaci izuzetno uporni.

Istraživanje je objavljeno u magazinu Ecology.

(Skandalozno.rs, Izvor: b92.net, Independent)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Znate li kako se ženke VILINSKIH KONJICA rešavaju previše napadnih mužjaka?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.