Znate li koja je razlika između praška za pecivo i sode bikarbone?

Lek

Iako veoma liče i koriste se za slične namene, soda bikarbona i prašak za pecivo se hemijski razlikuju.

Soda bikarbona je baza, pa se tako često dodaje jelima koji imaju kisele sastojke poput limuna, sirćeta, jogurta ili mlaćenice. U kontaktu sa sodom, kiselina iz ovih namirnica deluje tako da se pokreće hemijski proces, stvaraju mehurići, a testo ili smesa narasta.

Prašak za pecivo je posebna mešavina sode bikarbone i suve kiseline, i dodaje se ponekad i gustin kako bi dva sastojka ostala razdvojena i suva. Većina praškova za pecivo ima dvostruko dejstvo, tako nekad počne da deluje čim se pokvasi, a ostatak dejstva se dešava dok se smesa zagreva.

Rok trajanja sode bikarbone zavisi od načina čuvanja. Međutim, prašak za pecivo se brže kvari, odnosno gubi svoja svojstva u roku od tri meseca do godinu dana.

Kako da koristite prašak za pecivo umesto sode bikarbone

Ako vam recept zahteva sodu bikarbonu, a vi imate samo prašak za pecivo, postoji rešenje. Potrebno je da dodate čak 2-3 puta više praška za pecivo za isti efekat. Međutim, može se desiti da vam hrana ima jak miris praška za pecivo.

Kako da koristite sodu bikarbonu umesto praška za pecivo

Ova zamena zahteva i da povećate količinu kiselih sastojaka kako bi se aktivirala soda bikarbona. S obzirom da je soda skoro tri puta jača od praška za pecivo, morate voditi računa i o tom odnosu i staviti sasvim malo sode. Što se tiče odnosa sa kiselim sastojcima, potrebna vam je kašičica sirćeta ili soka od limuna na pola kašičice sode bikarbone.

(stvar ukusa.rs)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Znate li koja je razlika između praška za pecivo i sode bikarbone?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.