Znate li koliko bi nam trebalo da prođemo kroz imaginarni TUNEL s jedne na drugu stranu naše PLANETE?!

Ilustracija

foto: publicdomainpictures.net

Do sada se mislilo da bi putovanje s jedne na drugu stranu planete trajalo oko 42 minuta.

Kanadski fizičar Aleksander Kloc uspeo je da izračuna koliko bi nam tačno vremena trebalo da prođemo kroz središte Zemlje, odnosno kroz imaginarni tunel s jedne na drugu stranu naše planete.

Naučnike već godinama intrigira koliko bi trajalo putovanje kroz ‘gravitacioni tunel‘, a do sada je postojala teorija da bi nam za to trebalo 42 minute i 12 sekundi.

Ali Kloc nam je u svom novom istraživanju kog je objavio u American Journal of Physics uštedeo par minuta.

[adsenseyu5]

“I sam se iznenadio kad sam video rezultat. Dakle, obzirom na to kako je Zemlja strukturirana, gravitacija se lagano povećava što se više približave njenoj unutrašnjoj kori, dok je u samom centru gravitacija nula”, napisao je Kloc.

Nakon što je u obzir uzeo gustinu Zemljinih slojeva, Kloc je izračunao da bi putnik kroz središte Zemlje putovao brzinom od osam kilometara u sekundi, što je 23 puta brže od brzine zvuka.

Tako bi vam, da kroz središte Zemlje putujete poput ekipe iz filma “Put u središte Zemlje“, do suprotne strane trebalo tačno 38 minuta.

Imajući u vidu položaj država na planeti, to bi značilo da bismo na primer mnogo brže putovali između Velike Britanije i Novog Zelanda, nego između Velike Britanije i Maroka.

(Skandalozno.rs, Izvor: express.hr)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Znate li koliko bi nam trebalo da prođemo kroz imaginarni TUNEL s jedne na drugu stranu naše PLANETE?!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.