Znate li šta je sve ZABRANJENO raditi novcem od dozvoljenog minusa?

VIP ili ne?

foto: pixabay.com

Da bi nam banka odobrila dozvoljeni minus, moramo da potpišemo dokument kojim joj obećavamo da novcem koji dobijemo nećemo trgovati oružjem, vaditi uranijum, bušiti u tropskim šumama ili loviti ribu mrežom dužom od 2,5 kilometra.

Kada od banke zatražimo bilo koju vrstu pozajmice krene “rešetanje” pitanjima – kada smo rođeni, koji nam je JMBG, kako nam se majka prezivala kao devojka i od kojih hroničnih bolesti bolujemo.

Posle tog rafala pitanja malo ko od nas ima snage da pročita silne papire koje nam bankari pružaju da ih potpišemo. A trebalo bi, jer tim potpisom dajemo saglasnost i na brojne bizarne zahteve. Njih je Beograđanka Sanja Zdravković primetila tek pošto je stigla kući.

– Nisam ni znala da sam se obavezala da neću loviti ribu mrežama dužim od 2,5 kilometara na otvorenom moru, da neću vaditi uranijum i da neću novac koristiti za bušenje u tropskim šumama. Samo me interesuje kako misle da je bilo šta od toga uopšte moguće sa 50.000 dinara dozvoljenog minusa – kaže ona kroz smeh.

Bankama obećavamo i da nećemo proizvoditi radioaktivne materije, da nećemo proizvoditi nevezana azbestna vlakna, da nećemo ispuštati GMO u prirodnu sredinu, kao i da se nećemo baviti nikakvim aktivnostima u blizini zemljišta nastanjenog domorodačkim narodom.

Iza ovog prikupljanja naših podataka i potpisivanja ovakvih izjava stoje razni propisi – dokument NBS “Upoznaj svog klijenta“, Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, zatim aktivnosti iz domena usaglašenosti sa regulativama EU, ali i uvek prisutna želja bankara da što bolje prodaju svoj proizvod za šta mu je uvek potrebna informacije više o nama.

Šta je sve zabranjeno raditi novcem od dozvoljenog minusa:

Proizvodnja i trgovanje oružjem i municijom
Vađenje uranijuma
Bušenje terena u tropskim vlažnim šumama
Lov ribe velikim mrežama većim od 2,5 kilometra
Aktivnosti u blizini zemljišta nastanjenog domorodačkim narodom
Ispuštanje genetski modifikovanih organizama u prirodnu sredinu
Proizvodnja radioaktivnih materija
Proizvodnja nevezanih azbestnih vlakana

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs/Gorica Avalić)

Budite prvi sa komentarom na članku "Znate li šta je sve ZABRANJENO raditi novcem od dozvoljenog minusa?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.