Znate li ZAŠTO MLADOŽENJA gađa JABUKU na svadbi?

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Jedan od najstarijih srpskih običaja kada su u pitanju svadbe definitivno je gađanje jabuke.

Običaj je da se postavi jabuka na najvišu tačku u dvorištu, granu ili krov kuće, ukoliko nema visokog drveta u dvorištu.

[adsenseyu5]

Jabuka se gađa, kako bi mladoženja dokazao svoje sposobnosti pucanjem iz puške, kako bi mladinima pokazao da je sposoban da čuva i zaštiti svoju ženu i buduću porodicu. Ukoliko ne uspe iz prve da “skine” jabuku, pogađa dok je ne pogodi, jer dok mu to ne pođe za rukom, ne može da pokupi mladu.

Mladoženja u 99 odsto slučajeva uspeva da pogodi jabuku iz prvog pokušaja, čak iako nikada ranije nije imao priliku da puca. Trik je u tome, priznali su neki, što se uglavnom puca iz puške čiji se meci “raspriše”, pa je teško omašiti jabuku uz malo dobrog ciljanja.

Moguće je i da od uzbuđenja i prevelike želje da što pre ode kod svoje voljene, mladoženju malo pogleda i sreća, pa najčešće odmah obavi posao.

[adsenseyu1]

Mlada izlazi iz kuće tek kada voćka padne na zemlju. Mladini najbliži daju sve od sebe da jabuku postave što je više moguće i pritom je obmotaju žicom kako bi dodatno zakomplikovali stvar.

Kada je gađanje jabuke uspešno obavljeno, onda se praktikuje kupovina mlade.

U nekim sredinama mladoženja ima pravo da angažuje drugog pucača, ukoliko on nije preterano iskusan u tome. U drugim, mladoženjin zet puca.

Sve zavisi od okruga i lokalnih običaja, ali razlike nema – jabuka se mora skinuti i mlada pre toga ne može do voljenog.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

[adsenseyu2]

1 komentar na "Znate li ZAŠTO MLADOŽENJA gađa JABUKU na svadbi?"

  1. Pa onaj Arkan nije pogodio!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.