5. dan u toku: Kolona kamiona na granici sa Hrvatskom duga 11 kilometara

Čekanje

Hrvatska je oko 12.45 časova odblokirala transport robe ka Srbiji nakon gotovo desetosatnog zastoja usled pada kompjuterskog sistema na graničnom prelazu Bajakovo, saopšteno je danas iz Uprave carina, koja napominje da je izlaz teretnjaka iz Srbije i dalje onemogućen.

Zbog tog problema saobraćaj sa Hrvatskom je od tri sata ujutru bio potpuno obustavljen, kažu u Upravi carina, odakle poručuju i da se promet putnika na tom graničnom prelazu odvija normalno, sa zadržavanjima od uobičajnih 15 minuta.

Kolona teretnjaka je sa srpske strane sada duga oko 11 kilometara, a neki su u njoj već peti dan.

Putnički saobraćaj u oba pravca se odvija bez većih zastoja i problema, kaže šef graničnog prelaza Batrovci Nenad Vukčević i dodaje da vozači kamiona gube strpljenje i pokušavaju da nekako izađu iz kolone, mada za to nema dovoljno manevarskog prostora, kako bi pokušali da do Hrvatske stignu preko BiH ili Mađarske.

Uprava carina podseća da je ka Mađarskoj od nedelje za putnički i teretni saobraćaj otvoren granični prelaz Horgoš 1, pa se kamioni sa Kelebije preusmeravaju na taj prelaz. Putnički saobraćaj na Horgošu 1 se odvija nesmetano bez zadržavanja a šef tog teretnog prelaza Veljko Daničić kaže da je stanje na tom prelazu “pod kontrolom“ i da na ulazu u zemlju nema zadržavanja, ali da je kolona kamiona na izlazu trenutno duga oko dva kilometra.

[adsenseyu1]

Upozorava na moguću veću gužvu na izlazu iz zemlje, budući da se očekuje da će se ka Horgošu uputiti vozači teretnih vozila sa drugih graničnih prelaza. Na graničnom prelazu Kelebija u putničkom saobraćaju nema zadržavanja, dok se na Terminalu Kelebija, preko koga je za poslednjih 24 časa prešlo oko 650 kamiona, pritisak značajno smanjio, nakon što je Horgoš 1 ponovo otvoren za teretni saobraćaj.

Iz te uprave podsećaju i da je od subote za saobraćaj ponovo otvoren prelaz Bački Vinogradi-Ašothalom, pa se putnički promet ka Mađarskoj normalno odvija preko graničnih prelaza Horgoš 1, Kelebija, Bajmok, Đala, Bački Breg i Bačkih Vinograda, dok su prelazi Bezdan i Bogojevo ka Hrvatskoj potpuno zatvoreni i za putnički i za teretni saobraćaj.

Na graničnom prelazu Šid primećeno je da se od sinoć izbeglice kreću novom rutom ka mestu Berkasovo, gde je nekada postojao pogranični prelaz koji je zatvoren ulaskom Hrvatske u EU.

Uprava carina apeluje na prevoznike da kamione upućuju ka prelazima koji su otvoreni za teretni saobraćaj, a da za sada izbegavaju granični prelaz Batrovci, dok se situacija potpuno ne normalizuje.

(tanjug, foto: Uprava carina)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "5. dan u toku: Kolona kamiona na granici sa Hrvatskom duga 11 kilometara"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.