Ako ne želite da date ORGAN, nećete moći ni da ga dobijete?

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Iako je bilo dosta polemike u javnosti oko Zakona o presađivanju organa, on pre svega omogućava da ukoliko ne želite da budete donor prosto popunite obrazac koji ćete moći da dobijete od izabranog lekara ili u Upravi za biomedicinu u Beogradu.

Advertisement

Vesna Rakonjac, v. d. direktora Uprave za biomedicinu, rekla je da su svim direktorima domova zdravlja prosleđena detaljna uputstva o tome kako da se ponašaju u slučaju kad neko hoće da se izjasni protiv doniranja organa, kao i gde mogu da preuzmu IOZ obrazac, odnosno izjavu o zabrani uzimanja organa ili tkiva.

– Pomenuti obrazac će se koristiti do izrade novog, koji će biti sastavni deo podzakonskog akta koji će imati pravni osnov iz Zakona o presađivanju ljudskih organa – objasnila je dr Rakonjac.

Ona je prethodno naglasila da država ni u kom slučaju nikoga ne tera da bude davalac organa i da u Zakonu nigde ne piše da svi rođenjem postajemo donori. Naime, organi preminule osobe mogu da se uzmu radi presađivanja samo ukoliko se punoletna, poslovno sposobna osoba nije pre smrti tome usprotivila, kao ni članovi njene porodice – roditelji, supružnik, vanbračni partner ili punoletno dete. U slučaju da maloletna osoba premine, ali je bez roditeljskog staranja, tada je dozvoljeno uzimanje organa samo na osnovu odluke etičkog odbora zdravstvene ustanove. Zakon takođe predviđa i precizno definisanje ustanova koje će obavljati poslove u vezi s presađivanjem organa, odnosno transplantacionih centara.

Advertisement

Zakon je u delu koji se odnosi na saglasnost porodice identičan kao i prethodni, jer se i ranije porodica pitala da li organi njihove preminule najmilije osobe koja se našla u stanju moždane smrti mogu biti donirani za transplantaciju – podsetila je doktorka Rakonjac.

S druge strane, dr Danica Grujičić, neurohirurg, smatra da oni koje ne žele da budu donori ne treba ni da dobiju organe ukoliko im to bude potrebno jednog dana.

– U potpunosti podržavam zakon. Ljudi imaju pravo izbora, ne želite da budete donor iz nekog razloga ili ubeđenja, na primer verskog, odete kod svog doktora, uvrstite se u registar onih koji neće da budu donori, i to je to. Ne možete očekivati da vam neko da organ ako vam se nešto desi ako sami odbijate da učinite isto – kaže doktorka.

Lekari podsećaju da je 20 puta veća verovatnoća da nam zatreba organ donora nego da sami budemo davaoci, a u našoj zemlji na bubreg čeka oko 750 pacijenata, srce 39, a na jetru 40 ljudi.

(Skandalozno.rs, Izvor: alo.rs)

Advertisement

Budite prvi sa komentarom na članku "Ako ne želite da date ORGAN, nećete moći ni da ga dobijete?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.