Ako preteknete ova tri vozila, možete dobiti kaznu od 30.000 dinara

Kontrola

foto: MUP Srbije

Ukoliko se krećete vozilom po putu i naiđete na kolonu od tri bicikla, po Zakonu o saobraćaju ne smete da ih sva tri odjednom preteknete iako je ispred vas isprekidana linija, jer biste napravili prekršaj „preticanje kolone vozila“, a kazna predviđena za to iznosi od 15.000 do 30.000 dinara!

Ukoliko to uradite, a ispred vas se nalazi puna linija, i sve to primeti policija, sledi vam zatvor od 30 do 60 dana i devet meseci zabrane upravljanja vozilom!

Saobraćajni stručnjaci su složni da je ovo „nespretno“ definisano u zakonu i da ne bi trebalo da važe ista pravila za kolonu bicikala i automobila. Po definiciji, kolona je niz od najmanje tri vozila koja su zaustavljena ili se kreću jedno iza drugog istom saobraćajnom trakom u istom smeru i između kojih ne može bez ometanja ući drugo vozilo.

– Kad bi pisalo „ne sme se vršiti preticanje kolone motornih vozila“, to bi bilo preciznije. Ali ovde piše samo uopšteno, to bi značilo da isti zakon važi i za preticanje tri automobila, ali i tri bicikla, da ne kažem troja kolica. Zakon je ponekad malo čudan.

Evo još jednog primera – kod nas ne važi skoro nijedan saobraćajni znak! Zakonodavac je naložio da svaki saobraćajni znak bude postavljen pod uglom od 87 stepeni. To se u praksi uopšte ne poštuje. Prema tome, možda je samo pet odsto saobraćajnih znakova regularno i važeće – objašnjava profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Milan Vujanić i dodaje da je zakon pun pravila koja naši ljudi ne razumeju i ne tumače dobro.

Damir Okanović, predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja, kaže da je korisno da se vozači podsete pravila.

Osvežiti znanje

– Ima slučajeva kada iskusni vozači imaju suprotstavljena mišljenja, pa u praksi dolazi do sudara. Na primer, imao sam situaciju da pitam dva vozača koje vozilo ima prednost u određenoj situaciji, i obojica su odgovorili da oni imaju prednost. Kada bi se oni u realnosti našli u takvoj situaciji, nastao bi sudar. Uvek dobro dođe, pa i ovako preko medija, da vozači malo osveže znanje.

PRAVILA KOJA VOZAČI ČESTO KRŠE

– Traktor ili drugo sporo vozilo na punoj liniji i na otvorenom putu zabranjeno je preticati

– Vozač sme da obiđe i na punoj liniji autobus koji stoji na stajalištu i prima putnike. O ovom pravilu vozači su najčešće u dilemi i često se može videti da čekaju iza autobusa

– Ukoliko se vozač kreće unazad, u rikverc, obavezan je da sve vreme drži uključene sve pokazivače pravca, to jest „sva četiri“

– Parkiranje na trotoaru je dozvoljeno samo ako ostane slobodan prolaz za pešake širine najmanje 1,60 metara, koji ne sme biti uz ivicu kolovoza

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs/Silvija Slamnig)

Budite prvi sa komentarom na članku "Ako preteknete ova tri vozila, možete dobiti kaznu od 30.000 dinara"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.