Ako volite banane, imamo lošu vest za vas – kraj je blizu

dijeta

foto: pixabay.com

Kavendiš banane, vrsta banana koju i mi u Srbiji kupujemo, “gotovo je savršena”, kažu stručnjaci za ugledni “Vol strit žurnal”.

Loša vest je što ta vrsta nestaje, a zamene nema ni na vidiku!

Nijedna od ostalih 1.500 vrsta jestivih banana koje rastu na planeti Zemlji još nije prepoznata kao adekvatna zamena.

Problem sa kavendiš bananom su gljivice koje napadaju plod, a koje se šire u Aziji, Australiji, Africi i na Bliskom istoku, dok su veliki proizvođači banana u Latinskoj Americi i Karibima pošteđeni.

Ali samo trenutno!

Kako “Vol strit žurnal” objašnjava, gljivice koje napadaju kavendiš banane su toliko evoluirale da bi u narednih 5 do 10 godina zauvek mogle da zbrišu najomiljenije voće sa lica zemlje.

Zato naučnici preduzimaju ozbiljne korake da bi pronašli adekvatnu zamenu.

Ujedinjene nacije su u oktobru ove godine objavile su da su namenile 100 miliona dolara da ili zaustave gljivice, ili pronađu nove jestive vrste banane.

Sada istraživači sa Filipina pretražuju čak 7.000 ostrva, koliko ih ima u sastavu te države, u nadi da će otkriti dostojnog naslednika slasne banane, a s istim ciljem evropski istraživači uputili su se u Papua Novu Gvineju.

Drugi naučnici danonoćno rade u laboratorijama, pokušavajući da pronađu sortu otpornu na bolesti, ili novog hibrida koji će i u narednim vekovima prehranjivati ljude. 

(Skandalozno.rs, Izvor: srbijadanas.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Ako volite banane, imamo lošu vest za vas – kraj je blizu"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.