Albanija uvređena zbog “poniženog” Tačija: Ni mi ne dolazimo u Sarajevo

Intervju

Edi Rama – foto: Tanjug/Zoran Žestić

Albanski ministar spoljnih poslova Gent Cakaj izjavio je da je Albanija otkazala učešće na Samitu o procesu saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), koji sutra počinje u Sarajevu, „u znak solidarnosti sa Kosovom“.

Cakaj je na Tviteru objavio da je „odnos organizatora samita prema Kosovu neprihvatljiv i da je u suprotnosti sa ciljem stvaranja atmosfere poverenja, dobrosusedskih odnosa i stabilnosti“, prenosi „Kliks“.

Nema saradnje bez jednakog tretmana. Ostajemo zajedno“, poručio je Cakaj.

https://twitter.com/CakajGent/status/1147833886744940545?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1147833886744940545&ref_url=https%3A%2F%2Frs-lat.sputniknews.com%2Fvesti%2F201907071120299968-albanija-uvredjena-zbog-ponizenog-tacija-ni-mi-ne-dolazimo-u-sarajevo-%2F

Ranije je predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači rekao da neće prisustvovati Samitu o procesu saradnje u jugoistočnoj Evropi u BiH, jer je, kako je naveo, poziv predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika ponižavajući, zato što Kosovo nije tretirano kao druge države-učesnice.

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da je Kosovo pozvano na Samit o procesu saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) u formatu koji je predviđen za takve sastanke i da ga ne zanimaju „osećaji“ Hašima Tačija.

Učešće Kosova na SEECP rešeno je 2014. godine uz saglasnost svih onih učesnica koje ne priznaju Kosovo — Srbije, Grčke, Rumunije, Moldavije i BiH.

Prema tom rešenju, Kosovo se odriče svog subjektiviteta kao nezavisne države i prihvata da u SEECP uđe kao nedefinisani subjekt Kosovo, uz fusnotu. To isto prihvataju i sve druge učesnice SEECP i one koje priznaju Kosovo i one koje ga ne priznaju.

Samit SEECP počinje sutra, a održava se u Sarajevu i na Jahorini u prisustvu mnogobrojnih zvaničnika.

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

1 komentar na "Albanija uvređena zbog “poniženog” Tačija: Ni mi ne dolazimo u Sarajevo"

  1. Da li ce za vreme pauze, tj. nedolaska u Sarajevo, albanski i kosovski scipetari praviti koljace za izvoz na sever Kosova? Njihovi koljaci su najbolji, a lako se prave.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.