ALEKSANDAR VUČIĆ: Opasnosti od bankrota više nema

predsednik

Foto: printscreen/youtube

“U odnosu na pre smanjenja plata za 38 odsto uvećali plate za medicinske tehničare sa višom i srednjom školom i stomatološkim tehničarima. U odbrani 26 odsto, a 40 odsto više posle smanjenja, a 26 odsto u odnosu na pre smanjenja i to će iz godine u godinu ići gore”, rekao je Vučić sinoć na RTS.

“Sudijama i tužialštvu 21,2, uistanovama socijalne zaštite 27,2 odsto više, ustanovama kulture 22, 3, zaposlenia u osnvnom i srednjem obrazovanju 30 odsto više za samo nekoliko godina” za pet godina, naveo je Vučić.

“To nije malo, ali nije dovoljno”, kaže Vučić a na kritike Fiskalnog saveta da je to preko nominalnog rasta BDP, Vučić kaže da mu ne smetaju te kritike, jer i sam voli taj pristup.

“Ali, nema bojazni, i dalje imamo suficit u budžetu. Nema opasnosti, vodimo računa. Nivo plata i penzija mora da bude u skladu sa nekim parametrima koji su postavljeni a to su 7 i 9 odsto. Mi to prelazimo za 0,1 odsto, nema nikakve opasnosti”, kaže on.

Istakao je da dok bude obavljao neku funkciju, a to, kaže, neće biti još mnogo vremena, problema sa finansijama, opasnosti od bankrotstva – neće biti. Kad je postao premijer javni dug je iznosio 78 odsto BDP, a danas 52 odsto, dodao je.

Ocenio je i da je velika stvar za Srbiju to što je prvi put posle više decenija na berzi za zamenu loših kredita povoljnijim kamatnim stopama – ima stopu od 1,25 odsto. “To je za čestitke.Znaju stručnaci kakav je to signal i na korak smo do investment grejda”, zaključio je on.

Predsednik je dodao i da novi investicioni plan predvidja ulaganje države u pronatalnu politiku od najmanje 200 miliona evra, kako bi se podstakao veći natalitet.

“To je za vantelesnu oplodnju, ko god hoće i kada god hoće da mu bude omogućeno da ide na vantelesnu oplodnju”, otkrio je sinoć Vučić, gostujući na RTS-u. Cilj je, kako kaže, da se u naredne dve godine poveća “sa današnjih 100.000-120.000 dinara za dete, na 300.000 do 350.000 dinara”. “Da podstičemo ljude da imaju što više dece, a onda da obezbedjujemo da nemaju pomoć samo za treće i četvrto dete 120 i 180 evra, nego da to još pojačamo da bi motivisali majke da imaju još više dece i da se pokaže briga države a ne da zavise samo od svog rada”.

Vučić je upozorio da ako ne budemo imali dece da sve ovo džaba radimo jer neće imati ko Srbiju da sačuva. Rekao je da Srbiju godišnje napusti godišnje oko 40.000 ljudi, od čega je 35.000 veća stopa mortaliteta od nataliteta. “To je strašan problem. I da su duplo i tri puta manji brojevi – jezivi su”, dodao je Vučić.

     

(Skandalozno.rs/Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "ALEKSANDAR VUČIĆ: Opasnosti od bankrota više nema"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.