Aleksandar Vučić: Prestanite sa progonom naših junaka, stradali su za mene heroji

premijer

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da će stradali u helikopterskoj nesreći za ovu Vladu uvek biti heroji, i da nisu oni krivi ni za šta.

Preminuli u padu helikoptera 13. marta su za mene heroji i uveren sam da tako treba da ih pamti i Srbija, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić. Major Omer Mehić, kapetan Milovan Đukarić, zastavnik Nebojša Drajić, zastavnik [stextbox id=”alert” bcolor=”121212″]- Zadovoljite se time što ste jurili i krivili ministre, generale i pukovnike i molim vas da sada ne krivite Omera Mehića. Kao bezbroj puta do sada želeo je da spase jedno dete, nije uspeo, sam je platio cenu, rekao je Vučić.[/stextbox] Ivan Miladinović, lekar Ževad Ljajić, anestetičar Miroslav Veselinović, izgubili su živote kako bi spasili jednu bebu, podsetio je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Kaže da se na to zaboravilo tokom višenedeljne jurnjave za krivcima, u kojoj su, kako kaže, učestvovali svi u Srbiji.

“Mogu da izrazim još jednom najdublje saučešće porodicama stradalih i svima da poručim da oni za mene, i ako smem da kažem, za ovu vladu, nisu krivi ni za šta. Oni su heroji i tako ću ih pamtiti i uveren sam da tako treba da ih pamti Srbija”, rekao je Vučić na konferenciji za medije.

Premijer ističe da juče objavljeni izveštaji ne prebacuju krivicu ni na koga, već govore o odgovornosti, uzrocima nesreće i greškama.

Premijer navodi da se svakodnevno događa da padaju i avioni i helikopteri, da se događaju tragedije, ali da u tim situacijama preovlađuje ljudskost, da se žrtve ne razapinju.

[adsenseyu1]

“Nesreće se ne dešavaju bez propusta i nečije odgovornosi. U normalnim zemljama, kakva će biti i Srbija, sve se dostavlja nadležnim organima, a nesreće se ne koriste za hajke i skupljanje političkih poena. Novinari i političari se ne bave istragom. Molim vas da govorimo o izveštaju i da pošutujemo žrtve”, naglašava Vučić.

“Lov na veštice”

Ističe da juče objavljeni izveštaji ne prebacuju krivicu ni na koga, već govore o odgovornosti, uzrocima nesreće i greškama. Prema njegovim rečima, Tužilaštvo jedino može da stavi tačku na tu priču, ali da je uveren da će biti onih koji će nastaviti “lov na veštice”.

“Tužilaštvo je tu da ispita svaku odgovornost. Ako želite političku odgovornost za to što je neko hteo da spase bebu, tražite je od mene”, istakao je premijer rekavši na konferenciji za novinare: “Vi ste tražili da izveštaj bude objavljen”.

On je naveo da lično nije bio za to, jer ne vidi smisao. “Cemu sve to, da progonimo na naše junake, šta je bio smisao svega”, upitao je Vučić.

Izveštaj: Omer Mehić snosi odgovornost za pad helikoptera

Odgovornost za tragediju u Surčinu primarno snosi vođa posade pilot Omer Mehić, navedno je u izveštaju stručne Komisije za osnovno ispitivanje udesa vojnog helikoptera.

U izveštaju, u koji je “Blic” imao uvid, Komisija tvrdi se da je otkriveno prisustvo alkohola kod “vođe posade i letača tehničara”.

U izveštaju vojne komisije navodi se „najverovatniji redosled događaja“ koji je doveo do nesreće. Kuriozitet izveštaja jeste i tehnička greška u prvoj rečenici, gde se navodi da je helikopter pao 13. januara umesto 13. marta.

Vojni helikopter je pao u Surčinu 13. marta uveče, kad je poginulo svih sedam osoba koje su se nalazile u letelici – četiri vojna člana posade, dva zdravstvena radnika i beba kojoj je trebalo da bude ukazana pomoć.

[adsenseyu1]

(Blic)

Budite prvi sa komentarom na članku "Aleksandar Vučić: Prestanite sa progonom naših junaka, stradali su za mene heroji"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.