Aljbin Kurti: Ideja o Zajednici srpskih opština (ZSO) se ne može ostvariti

Intervju

Aljbin Kurti – foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu

Prema njegovim rečima, ideja o Zajednici srpskih opština (ZSO) se “ne može ostvariti”, zato što je protivustavna, kao i da Srbi sva svoja prava građanska i nacionalna treba da ostvare kroz institucije tzv. Kosova.

Aljbin Kurti, lider Pokreta Samoopredeljenje koji je osvojio najviše glasova na izborima na KiM, kaže da novi pregovori s Beogradom treba da podrazumevaju tri principa – da nema dogovora bez dijaloga, da nema dijaloga s mapama oko teritorija i da se oko mapa pobrinu eksperti za demarkaciju granice, a ne političari.

On je rekao da je tzv. kosovski predsednik Hašim Tači radio protivustavno dok je pregovarao s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem oko teritorija, jer za međunarodne pregovore i sporazume, kako je rekao, mandat imaju vlada i premijer, koji polažu račune skupštini, a ne predsednik.

– Mi ćemo tražiti interpretaciju Ustavnog suda za njegovu političku delatnost. Njegova karijera je na zalasku – rekao je Kurti.

Ja sam spreman i voljan da čujem zahteve o pravima građana, ali ne i apetite Beograda o teritorijama – istakao je Kurti.

– Ustavni sud tzv. Kosova je 23. decembra 2015. godine proglasio da je ZSO u suprotnosti sa Ustavom tzv. Kosova u 23 člana. Pritom, nijedan Srbin sa tzv. Kosova nije protestovao, nego samo Beograd – dodao je Kurti.

On je rekao i da Ustav tzv. Kosova predviđa da se za ministre u vladi iz redova manjina dobije odobrenje od predstavnika te manjine u Skupštini.

– To u ovom slučaju može biti Srpska lista, ali ne mora da bude po svaku cenu njihov član – naveo je Kurti i dodao da nema problem sa strankom Srpska lista zato što je srpska, nego zbog toga što, kako kaže, nije stranka.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "Aljbin Kurti: Ideja o Zajednici srpskih opština (ZSO) se ne može ostvariti"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.