Ambasador EU u Srbiji Sem Fabrici: Evropska unija pažljivo posmatra jug Srbije

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Ambasador Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici izjavio je u Bujanovcu da Evropska unija pažljivo posmatra jug Srbije.

On je istakao i da EU smatra da je veoma važno da se nastavi sprovođenje Plana od sedam tačaka koji je na predlog albanskih partija iz Bujanovca i Preševa, Vlada Srbije usvojila u junu 2013.godine.

[adsenseyu5]

Fabrici je, posle sastanka sa predsednikom opštine Bujanovac Šaipom Kamberijem, rekao da će Evropska unija podržati primenu Plana od sedam tačaka i nastavak dijaloga između Vlade Srbije i albanskih političkih predstavnika iz Bujanovca i Preševa.

“Ovo je moja prva poseta Bujanovcu i drago mi je što mogu da čujem različita mišljenja. Sa velikom pažnjom EU posmatra politički razvoj na ovom području i jako je bitno da se nastavi sa poštovanjem prava nacionalnih manjina. U širem smislu u EU smo svi mi nacionalne manjine i moramo raditi na tome da stvorimo takvo okruženje da se svi osećaju poštovano i kao da su kod kuće”, kazao je Fabrici.

Fabrici je rekao da je “to što je za Dan opštine Bujanovac izabran 9. maj, pokazuje da je taj grad posvećen ulasku u Evropsku uniju, jer je to važan dan za EU” – Dan Evrope.

[adsenseyu1]

Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi rekao je novinarima da je lokalna samouprava posvećena razvoju opštine i unapređenju prava manjina, i da zna da je sve to moguće ostvariti u procesu evrointegracija.

“Zatražio sam od ambasadora da ohrabri Vladu Srbije da pospeši realizaciju Plana od sedam tačaka, koji je posvećen unapređenju prava Albanaca, na osnovu domaćeg zakonodavstva kao i zakonodavstva Evropske unije, kako bi se stvorila situacija u kojoj bi se manjine osećale lagodno i mogle da ostvaruju svoja prava”, rekao je Kamberi.

Kamberi je rekao i da je lokalna vlast zainteresovana za novi program Evropske unije, EU-Pro, sa čijom se realizacijom počinje u 2018. godini, a preko koga će biti moguće dobiti bespovratna sredstva iz fondova EU za unapređenje života građana opštine Bujanovac.

(Skandalozno.rs, Izvor: Beta)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Ambasador EU u Srbiji Sem Fabrici: Evropska unija pažljivo posmatra jug Srbije"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.