Ambasador SAD Majkl Kirbi: Zainteresovani smo za proizvodnju zdrave hrane u Srbiji i izvoz u SAD!

Ambasador SAD u Srbiji

Ambasador SAD Majkl Kirbi izjavio je danas u Gornjoj Trnavi nadomak Prokuplja da su Amerikanci zainteresovani za proizvodnju zdrave hrane koja se izvozi na tržište te zemlje.

Kirbi je posetio porodičnu kompaniju Hera vlasnice Vesne Jevtović u Gornjoj Trnavi nadomak Prokuplja, koja pekarske proizvode, tradicionalni srpski burek sa sirom i spanaćem, izvozi na američko tržište.

“Zainteresovani smo za proizvodnju zdrave hrane koja se izvozi na američko tržište, a poznato je da se u proizvodnji ovog bureka koriste zdrave komponente, čak i posebna vrsta probiotskog kvasca”, kazao je Kirbi.

On je rekao da će Amerikanci finansijski još više podsticati porodičan biznis u Srbiji a posebno preduzeća koja vode žene, jer ih je u ovom delu Balkana ima veoma malo.

Hera je jedan od korisnika nekadašnjeg USAID-ovog Agrobiznis projekta u okviru koga je dobila značajnu tehničku, marketinšku pomoć i usvojila svetske standarde u proizvodnji hrane (Halal i ISO 22000).

Takvom organizacijom privrednih činilaca Srbija je dokazala da je postigla cilj i da se nalazi na najboljem putu ka Evropskoj uniji, kazao je Kirbi.

“Usvajanjem visokih standarda u proizvodnji hrane koji vas preporučuju svetskom tržištu i organizacijom ovakvih fabrika hrane vi ste zapravo već zakoračili u EU”, kazao je Kirbi.

Brend srpski burek proizveden u toj pekari zahvaljujući saradnji s USAID-om i američkom ambasadom u Beogradu pojavio se na mnogim međunarodnim sajmovima hrane.

Posle pribavljanja potrebnih dozvola Hera je proširila svoje tržište i septembra 2015. godine počela da izvozi u SAD. Američki uvoznik koji taj burek prodaje u Americi u specijalizovanim prodavnicama, prodaje i tradicionalne proizvode iz drugih balkanskih zemalja.

(beta)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Ambasador SAD Majkl Kirbi: Zainteresovani smo za proizvodnju zdrave hrane u Srbiji i izvoz u SAD!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.