Ana Brnabić: Do kraja godine novo povećanje plata i penzija

premijerka

Ana Brnabić – foto: Tanjug/ Rade Prelić

Premijerka Ana Brnabić danas je zajedno sa članovima Vlade Srbije predstavila rezultate rada u protekle dve godine, kao i prioritete za naredni period.

– Ukratko, veoma sam zadovoljna rezultatima koje smo kao tim postigli u protekle dve godine – navela je ona, rekavši da se Vlada pridržava onoga što je i najavljeno u ekspozeu.

Kaže da želi da se u mandatu ove vlade promeni administracija, da radi transparentno i efikasno, i da se napravi sistem po kome će javna uprava biti na usluzi građanima. Kaže i da Vlada Srbije ostaje posvećenja očuvanju makroekonomske stabilnosti.

Penzije su u protekle dve godine povećane za 12,5 odsto. Kako kaže, najveće povećanje osetili su oni koji najmanje imaju.

– Nastavljamo da obraćamo posebnu pažnju o penzionerima, i nastavićemo sa povećanjem penzija od kojih će sledeće biti do kraja godine – navela je premijerka.

Kazala je i da su povećane plate u javnom sektoru, naročito u zdravstvu i obrazovanju, kao i da će još jedno povećanje biti do kraja godine.

– Ovo pokazuje prioritete Vlade Srbije, a plate se povećavaju na realnim osnovama – navela je Brnabić.

Ona je navela da je povećana i minimalna cena rada, i da nije ideja nametati dodatne obaveze privrednicima.

Premijerka Brnabić rekla je da je samo u prvih pet meseci privučeno više od pet milijardi stranih investicija, a da ih je u prošloj godini ušlo 3,5 milijardi, kao i da je od 2012. godine otvoreno 700.000 radnih mesta.

Ona je istakla da je mnogo urađeno kada je reč o infrastrukturi, govoreći posebno o Koridoru 10, ali i Moravskom koridoru, izgradnji autoputa Beograd-Srajevo.

Zdravstvo

– Već danas zdravstvo izgleda potpuno drugačije. Pušten je u rad KBC Niš, KBC “Dragiša Mišović”, izgrađena je Onkologija dva, Centar za X nož, kupljena je oprema za veliki broj objekata… Imamo novi dijagnostički centar u Novom Pazaru, pušteno je u rad nekoliko angio sala, rekonstruišu se bolnice i domovi zdravlja… – rekla je Brnabić.

Ona je istakla da je postavljen kamen temeljac za bolnicu “Dedinje 2“.

– Sve ovo je deo projekta “jedna milijarda evra u zdravstvo“, i verujem da građani prepozunaju da zdravstvo izgleda potpuno drugačije. Mnogo smo radili i na kadrovskom zapošljavanju i unapređenju – kazala je premijerka, koja je navela da je u poslednje dve godine zaposleno 7.000 zdravstvenih radnika.

Energetika

Ona je navela da je i ovo oblast u kojoj se dosta radi, istakavši da je za RTB “Bor” pronađen strateški partner – kineski “Zi Đing”.

– Pored ulaganja u energetsku infrastrukturu, vodili smo računa i o najšim najsiromašnijim građanima, koji su takozvani “energetski ugroženi kupci”, i za oko 70.000 njih je za ovu godinu obezbeđena značajna suma novca kako bismo im pomogli. Nastavljamo da pazimo na socijalnu politiku – rekla je Brnabić.

Poljoprivreda

Ona je navela da se i u ovoj oblasti krenulo “iz minusa”, da je pokrenut čitav set sistemskih mera, ali i da su otvorena mnoga nova tržišta za srpske poljoprivredne i prehrambene proizvode.

– Uveliko radimo na sistemima navodnjavanja, elektrifikaciji polja, i sve ovo je već uveliko počelo da se radi – istakla je Brnabić.

Vladavina prava

Kako je istakla, ovo ostaje jedna od glavnih prioriteta Vlade na čijem je čelu, istakavši da iako Srbija trpi stalne kritike, u ovoj oblasti je dosta urađeno. Posebno se osvrnula na borbu protiv korupcije, ali i na propise koji su u tom cilju doneti. Rekla je i da se radi na promeni Ustava, kao i da je “ovo prvi put u Srbiji da postoji ovakva dugačka i sadržajna debata“.

– Ovim konsultacijama uveden je potpuno novi sistem kako se razgovara o promenama Ustava. Ministarstvo pravde je završilo tekst, koji je usklađen sa preporukama Venecijanske komisije – istakla je ona.

Kazala je i da je Srbija spremna za otvaranje novih poglavlja, i da će to (evrointegracije) nastaviti da budu jedan od glavnih prioriteta vlade Srbije. Navela je i da je Vlada Srbije pomagala predsedniku Aleksandru Vučiću kada je reč o odnosima Beograda i Prištine.

Obrazovanje

– Hrabro smo započeli reformu našeg obrazovanja. Informatika je uvedena u sve osnovne škole, a u sistemu imamo dve generacije sa 44 eksperimentalnih odeljenja – navela je Brnabić.

Istakla je da se radi na dualnom obrazovanju, da su kompanije zainteresovane za ovaj program ne samo kada je reč o srednjoškolcima, već i studentima.

– Prvi put u Srbiji je formiran Fond za nauku – istakla je premijerka, koja je kazala da je Srbija ove godine vraćena u CERN.

Kazala je i da su obnovljeni objekti škola i vrtića, da se uvode digitalne učionice, kao i da je će ih od 1. septembra ove godine biti 10.000.

E-uprava

E-recept, e-upis u vrtić, e-sudovi takođe su neke od novina koje je uvela Vlada Srbije u poslednje dve godine, navela je Brnabićeva.

“Najslabija karika”

Na pitanje novinara ko je “najslabija karika” u Vladi Srbije, Brnabić je rekla da je “ovo moj tim i ja sam njime zadovoljna”.

– Nije mesto da o tome govorim. Negde treba unaprediti rad, negde stvari dobro stvoje. Ja sam i kod sebe videla šta treba da poboljšam u radu – kazala je premijerka.

Govoreći o najavljenim postkupljenjima, od gasa, do putarina, ona je rekla da se “mi fokusiramo na trajno povećanje životnog standarda”.

Kosovo i Metohija

Kada je reč o situaciji na severu Kosova i Metohije, gde danas ne radne prodavnice, trafike, pekare, benzinske stanice, Brnabić je navela da je sve to “posledica onoga o čemu mi pričamo sedam meseci unazad”.

– Ne možete da dobijate “na kašičicu” stvari alternativnim pravcima. Pratićemo sitauciju i u svakom trenutku biti spremni da pomognemo našim građanima na KiM – navekla je Brnabić.

Pitanje novinara

Na pitanje novinara o kritikama na račun rada vlade, od nerešenog slučaja rušenja u Hercegovačkoj, problematičnih privatizacija, ne biranja direktora na konkursima, Brnabić je rekla da je za nju važno da je povećana minimalna cena rada, ali i neke druge stvari.

– Mislim da je na građanima da odluče da li žele da rade sa vladom koja se fokusirala na osnovne i najznačajnije potrebe građana, pre od nekih drugih stvari, poput izbora direktora javnih preduzeća na konkursima. Ne kažem da ne treba, ali smo mi izabrali ovako – odgovorila je Brnabić.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "Ana Brnabić: Do kraja godine novo povećanje plata i penzija"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.