Arheolozi u čuvenoj Keopsovoj piramidi pronašli ogromnu šupljinu

Otkriće

foto: pixabay.com

Mnogo vekova je prošlo od izgradnje Velike piramide u Gizi i sve to vreme, ona je od nas krila jednu veliku tajnu. Sve do danas.

Naučnici su upravo obavestili javnost da su unutar Keopsove piramide pronašli ogromnu šupljinu, za koju se smatra da je igrala važnu ulogu u grobnici faraona.

[adsenseyu5]

Međunarodni tim istraživača uključen u projekat “ScanPyramids” otkrio je skrivenu šupljinu početkom 2015. Isti istraživački tim ranije je primetio termalne anomalije u strukturi piramide. Sada su primenjene slične tehnike neinvanzivnog mapiranja uz pomoć muona, nusprojekata kosmičkog zračenja, koje kamen tek delimično apsorbuje.

Ovaj metod, poznat kao muonska radiografija, funkcioniše kao rendgen i omogućava 3D uvid u prostor unutar piramide.

Možda deluje kao naučna fantastika, ali je sličan metod decenijama primenjivan, s tim što su ovog puta, instrumenti mnogo osetljiviji.

Utvrđeno je da se praznina nalazi tačno iznad Velike galerije, najveće odaje dosad otkrivene u piramidi. Procenjuje se da je šupljina dugačka barem 30 metara i da je u preseku slična dimenzijama Velike galerije.

[adsenseyu1]

“Iako ne znamo čemu je služila, ovo otkriće pokazuje koliko fizika čestica može da nam pomogne u proučavanju arheološkog nasleđa”, napisali su autori novoobjavljenog rada.

Oni ne žele da spekulišu o njenom arhitektonskom i istorijskom značaju, ali se nadaju da će egiptolozi uz pomoć najnovijih podataka moći da daju objašnjenja.

Za početak, ne zna se da li je šupljina napravljena paralelno s tlom ili je napravljena pod uglom, slično kao Velika galerija.

Istraživači kažu da su u toku razna druga ispitivanja, a da će javnost uskoro biti obaveštena o najnovijim rezultatima.

“Kad poznajete piramidu i znate njena savršenstva, neobično je pomišljati da je ta šupljina slučajno tu”, napisali su oni.

Otkriće je objavljeno u časopisu “Nature”.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs/Science alert)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Arheolozi u čuvenoj Keopsovoj piramidi pronašli ogromnu šupljinu"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.