Avion indonežanske kompanije “Er Ejža” sa 162 putnika i članova posade rano jutros nestao sa radara!

Nestao

Avion kompanije “Er Ejža” sa 162 putnika i članova posade je rano jutros nestao sa radara iznad Javanskog mora, na letu od Indonezije ka Singapuru, objavile su indonežanske vlasti.

Odmah po nestanku aviona sa radara su vlasti dve zemlje pokrenule potragu, ali letelica nije pronađena iako je prošlo već šest sati od kad je izgubljen kontakt, prenela je agencija AP.

U saopštenju “Er Ejže” (Air Asia), regionalnog niskotarifnog prevoznika koji posluje u nekoliko zemalja jugoistočne Azije, navodi se da je nestali “erbas A320-200” leteo na unapred prijavljenoj ruti, ali je tokom leta zatražio da skrene sa kursa zbog vremenskih prilika, pre nego što je izgubljen svaki kontakt dok se avion još nalazio u prostoru koji nadzire indonežanska kontrola leta.

– Ne usuđujemo se da pretpostavimo šta je moglo da se dogodi, osim toga da je izgubljen kontakt – izjavio je generalni direktor indonežanske Agencije za saobraćaj Džoko Muržatmodžo i dodao da je poslednji kontakt između pilota i kontrole leta ostvaren u 6,13 sati po lokalnom vremenu (00,13 po srednjeevropskom), “kad je pilot zatražio dozvolu da izbegne oblak time što će skrenuti levo i povećati visinu”.

Iz “Er-Azije” je saopšteno da je pilot aviona zatražio “odstupanje” od redovnog plana leta zbog loših vremenskih uslova.

Lokalni zvaničnik Hadi Mustafa rekao je da je kontakt sa avionom izgubljen između ostrva Kalimantan i Java.

Avion je poleteo iz indonežanskog grada Surabaja, a u njemu su se nalazila dvojica pilota, pet članova kabinskog osoblja i 155 putnika, uključujući 16 dece i jednu bebu.

Među putnicima su bila tri Južnokorejca i po jedan državljanin Singapura, Malezije i Francuske, dok su ostali bili Indonežani.

Na aerodromu Surabaja, uspostavljen je krizni centar gde su počeli da se okupljaju rođaci putnika u potrazi za informacijama.

Ministar za saobraćaj Ignasius Jonan rekao je novinarima da će spasilačka operacija biti usredsređena na područje oko ostrva Belitung, i da će u njoj učestvovati indonežanska vojska, nacionalna agencija za potragu i spasavanje, kao i Singapur i Malezija.

Kompanija “Er Ejža” sa sedištem u Maleziji, posluje u nekoliko zemalja jugoistočne Azije. Njen osnivač, Fernandes, izazvao je kontroverze ove godine pošto je netačno objavio na Tviteru da je let 370 kompanije “Malezija erlajnz” bezbedno sleteo.

(Skandalozno.rs, Tanjug)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Avion indonežanske kompanije “Er Ejža” sa 162 putnika i članova posade rano jutros nestao sa radara!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.