AZEM VLASI: Nećemo dozvoliti da nam otmete Kosovo!

Kosovo

Foto: printscreen/youtube

Savetnik Hašima Tačija, Azem Vlasi optužio je Beograd da manipuliše Srbima na Kosovu, kako bi “oteli delove” pokrajine, te poručuje da Priština to neće dozvoliti i da će “svim sredstvima braniti ustavni poredak i teritorijalnu celovitost Kosova”.

Tači je za Radio Sarajevo takođe rekao da Srbija ostaje ključni faktor potencijalne nestabilnosti i kriza u regionu.

Na pitanje Radio Sarajeva da li se priprema proglašenje autonomije severa Kosova i šta bi to značilo, Vlasi kaže da mu nije jasno kakva bi to autonomija bila za oko 30.000 Srba koji žive na severu, dok ih u drugim dijelovima Kosova živi oko 60.000, ali da se nikakav postupak mimo Ustava Kosova neće dozvoliti.

“Bez naloga iz Beograda kosovski Srbi ništa ne rade. A Beograd ih huška, jer je u pitanju posezanje za tim delom Kosova zbog resursa ”Trepče”, te za nas životno važnog vodoresursa, ”Gazivode”, na granici prema Sandžaku”, optužuje nekadašnji visoki jugoslovenski funkcioner.

Priština, kaže, neće dozvoliti ništa mimo ustava, a istovremeno, tvrdi Vlasi, “čini i činiće sve da i Srbi, kao i drugi građani, žive normalno i bezbedno”.

“Ali, da se njima manipuliše kako bi oteli delove Kosova, to nećemo dopustiti. Za nas je svaki deo Kosova jednako važan i svim sredstvima ćemo braniti ustavni poredak i teritorijalnu celovitost Kosova”, upozorava Vlasi.

Iznenadna vojna inicijativa: Nemci se spremaju za odbranu države

Komentarišući poslednja dešavanja na relaciji Priština – Beograd i da li postoji strah od nasilnih scenarija, Vlasi je rekao da vlasti u Srbiji neće dijalogom da rešavaju probleme sa susedima, oputužujući ih da su te problem sami stvorili i da su nastavljači politike Slobodana Miloševića.

“Iako znaju da je Kosovo definitivno nezavisno od Srbije, još od juna 1999. godine, oni insceniraju navodnu krizu u vezi Kosova. Na Kosovu i Albanci i Srbi, kao i svi drugi, žive normalno i u miru, niko nikoga ne ugrožava. Vučić ima unutrašnju potrebu da laže svoju javnost kako su Srbi na Kosovu ugroženi, a da bi mogao slati poruke kako će ih oni, eto, braniti”, tvrdi Vlasi.

Za Vlasija Srbija i dalje ostaje ključni faktor potencijalne nestabilnosti i kriza u regionu, a kao razlog navodi, pre svega, to što je, kako kaže, Srbija “glavna uzdanica Rusije u regionu, a Rusija je permanentno faktor nestabilnosti u našem regionu zbog rivalstva sa Zapadom”.

Prema njegovom mišljenju, Srbija predstavlja pretnju za stabilnost u regionu i zbog “njenih neskrivenih težnji za teritorijalnim proširenjem”.

“Prema Kosovu takve težnje i ne krije, ali ne krije podršku ni prema onima u Republici Srpskoj, koji bi taj entitet da odcepe od BiH”, kaže Vlasi i pominje i SPC koju vidi kao važan politički faktor u Srbiji, a koja “preko njenog čelnika Irineja, govori kako su Srbi u Crnoj Gori u položaju kao u vrijeme NDH”.

“Da nije tužno, bilo bi smešno”, naveo je.

Komentarišući izjave predsednika RS Milorada Dodika, Vlasi kaže da između Kosova i RS nema nikakve sličnosti i da niko ne uzima za ozbiljno ono što Dodik govori.

Tvrdi da Kosovo “nikada, bez Jugoslavije, nije bilo na demokratski način deo Srbije”, a da je po Ustavu SFRJ iz 1974. godine imalo status federalne jedinice, što je, kaže, bio ključni argument, po međunarodnom pravu, da Kosovo, kao i ostale federalne jedinice, proglasi državom, dok je RS “nastala kao projekat i ideja za kravavo rušenje Bosne putem zločina i genocida”.

Ponavlja i da za Prištinu nema promene granica, niti razmene teritorija na Kosovu, jer je, kaže, pitanje granica na prostoru bivše SFRJ završeno.

Švedska u plamenu

Tek “kada Srbija i Kosovo budu međusobno priznate i normalizuju svoje odnose u postojećim granicama”, mogu se, kaže Vlasi, dogovoriti o nekakvoj korekciji granica ili razmeni teritorija, što je, kaže, po međunarodnom pravu dopušteno, ali pod uslovom da se ne ošteti neka treća država.

(Skandalozno.rs/Izvor: Alo)

2 komentara na "AZEM VLASI: Nećemo dozvoliti da nam otmete Kosovo!"

  1. Ma kakvo vase Kosovo ko vam ga je doneo da nije mozda Amerikanac iz Amerike,
    Pa vi ste najveci lopovi na ovoj zemlji, Hocete na silu nesto sto nije vase i nikada nece da bude, Niko vama nista nece uzeti “IDIOTE” vec vam nece dozvoliti da bude vasa komanda na tom prostoru Srpske Zemlje.A ti sigurno neznas da je 1969 bilo preko 850.000 Srba u toj Srpskoj Pokrajini Koje ste vi Entnicki pocistili i sada govoris o nekih bednih 90.000 Srba U kompltnoj pokrajini, Ali si zaboravio da su svi ti koje ste vi proterali u Srbiji osim onih sto ste Pobili i za to niko ne odgovara, ali i na tome ce doci red da i za te pobijene srbe neko plati glavom a ovi ostali ce se vratiti na svojoj zemlji i bice ih ponovo 1 Milion Srba.Samo ti sacekaj malo pa ces videti sta ce ti se dogoditi. Stakleni Advokatu !!!!
    Ali ko ces ti to znati kada je tvoje skolovanje Bilo na Pristinskom Univerzitetu.
    Pametnije bi vam bilo da se sto pre pokupite i Bezite za albaniju dok vam je vreme, da spasite vase Fasisticke Guzeve !!!!

  2. Vllasi, primitivac poreklom iz okolnih sela kod Kosovke Kamenice , dočepavši se vlasti za vreme Titovog režima i njegova supruga, kada je boravila u Bgd, zvana Nadica, a u Prishtini zvana Nadira, već decenijama manipulišu, prvo srpskim narodom, a potom albanskim i bošnjačkim, prodajući im jeftinu demagogiju i podstrekavajući Albance i Bošnjake na mržnju prema Srpskom narodu. Uz to ovaj primitivac, čija porodica profitira na račun prizemne politike zna i da zapreti pa kaže: “Albanci će svim sredstvima braniti ustavni poredak i teritorijalnu celovitost Kosova”. E, moj Vllasi nemojte da mečku plašite rešetom i pokrite se ćebetom da vas ne gleda i sluša narod, jer tvoja seljačka i profiterska i ratno-huškačka politika, zavijena u jeftinu demagošku oblandu, neće proći kod mislećih ljudi u bilo kom narodu. !!!✍️

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.