BAKIR IZETBEGOVIĆ: Ako Srbija prizna Kosovo, svi radari se okreću ka BiH!

Izjava

Bakir Izetbegović – foto: Tanjug

Izetbegović je u intervjuu za Glas Amerike komentarisao mogući ishod odnosa Beograda i Prištine, ali i odnos BiH i Kosova, a jedinu vezu između Kosova i BiH vidi u tome “što je ista strana napravila nasilje nad Albancima na Kosovu i u BiH nad Bošnjacima”.

“Na to ne možemo ćutati i treba podsetiti na tu stvar kada se krenu povlačiti paralele. Stavili su ljude na vozove na Kosovu i pokušali da ga isprazne. Znamo šta je bilo u Bosni i šta je kulminiralo genocidom. To nije stvaranje kriza i započinjanje novih svađa. Problem počinju oni, ponovo iz Beograda”, rekao je Izetbegović za “Glas Amerike”, a preneo sarajevski portal Kliks.

Izetbegović je dodao i da smatra da će se, u slučaju da Srbija prizna nezavisnost Kosova, svi radari okrenuti prema BiH.

“Propagandom će se uraditi sve da se ublaže efekti koji će imati na srbijansko društvo. To će biti problem u Srbiji ako se desi, a ne znam hoće li. Biće bura, galama i apetita prema BiH, a pritisak će biti podržan i iz Banjaluke”, rekao je Izetbegović i dodao da će se i oprobavati reakcije međunarodne zajednice, kao amortizer, pa će se onda odlučivati o novim koracima, ili će se stati.

“Mislim da se neće usuditi, zaista, da krenu u tom smeru. Pokušati završiti Karadžićev projekat koji je kulminirao genocidom, ne bih rekao da će se to usuditi”, zaključio je Izetbegović.

Vladimir Putin: Rakete su nam takve da možemo da napadnemo iz bilo koje tačke

Komentarišući najavu inicijative za preispitivanje imena Republika Srpska, Izetbegović kaže da je on samo “upalio svetlo i prozvao odgovorne za krizu koja je već postojala”.

(Skandalozno.rs/Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "BAKIR IZETBEGOVIĆ: Ako Srbija prizna Kosovo, svi radari se okreću ka BiH!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.