Bedžet Pacoli se pohvalio: Građani sa Kosova uskoro BEZ VIZA u Evropsku uniju!

Kosovo

Bedžet Pacoli – foto: Printscreen/YouTube

Odbor za građanske slobode, pravdu i unutrašnje poslove (LIBE) Evropskog parlamenta, usvojio je danas preporuku o viznoj liberalizaciji za građane Kosova.

Odbor je sa 30 glasova “za” i 10 “protiv” glasao je za početak pregovora sa Evropskim savetom i Evropskom komisijom o uključivanju Kosova u bezvizni režim sa EU.

– Vizna liberalizacija ne omogućava samo kontakte među ljudima, kulturološku, obrazovnu i poslovnu razmenu, ona pomaže i smanjenju ilegalne migracije i zaustavljanju kriminala – poručila je izvestilac za viznu liberalizaciju za Kosovo u EP Tanja Fajon.

Ona je podsetila da je Evropska komisija letos zvanično potvrdila ispunjenost svih uslova od strane Prištine.

Da bi vizna liberalizacija za Kosovo stupila na snagu, posle preporuke LIBE, mora biti usvojena i na plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta.

Ukoliko dobije prostu većinu glasova u Evropskom parlamentu, predlog o viznoj liberalizaciji za Kosovo ide na odlučivanje u Savet ministra unutrašnjih poslova EU.

Tu je neophodno da predlog bude podržan kvalifikovanom većinom glasova kako bi konačno i stupio na snagu.

Jednom kada Evropski parlament i Savet EU usvoje ovaj predlog, što se ne očekuje pre kraja godine, građani sa Kosova će moći da bez viza putuju i do 90 dana borave u zemljama potpisnicama šengenskog sporazuma.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "Bedžet Pacoli se pohvalio: Građani sa Kosova uskoro BEZ VIZA u Evropsku uniju!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.