Bekim Čolaku traži: “Rumunija prvo da prizna Kosovo, onda može da posreduje”

Kosovo

Priština – foto: Wikipedia

Šef kabineta predsednika Kosova Hašima Tačija, Bekim Čolaku, izjavio je da Rumunija prvo treba da prizna nezavisnost Kosova.

Advertisement

Kako je rekao, tek tako bi Rumunija mogla da ima kredibilitet u posredovanju u postizanju konačnog sporazuma u dijalogu između Kosova i Srbije.

Čolaku je pozdravio incijativu predsednika Rumunije Klausa Johanisa, koji je izrazio spremnost njegove zemlje da početkom 2019. preuzme ulogu posrednika u dijalogu za rešenje problema između Kosova i Srbije.

On je rekao da dijalogom dve zemlje posreduje Evropska unija i da Kosovo ne traži drugog posrednika.

“Evropska unija je i ostaje zvanični posrednik u procesu dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Mi smo zahvalni i ne tražimo zamenu za odlučujuću ulogu EU u posredovanju u ovom procesu“, kazao je Čolaku za portal Gazetaexpress.com.

Da bi dobila kredibilitet u ovom procesu Rumunija prvo treba da prizna nezavisnost Kosova, kaže Čolaku i dodaje da Kosovo pozdravlja pomoć svake demokratske države u postizanju završnog sporazuma o normalizaciji međudržavnih odnosa Kosova i Srbije.

Advertisement

Incijativu rumunskog predsednika je danas pozdravio predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je u Bukureštu ocenio da predsednik Rumunije ima reputaciju u svetu i zbog činjenice da njegova zemlja nije priznala nezavisnost Kosova.

(Skandalozno.rs, Izvor: Beta)

Advertisement

Budite prvi sa komentarom na članku "Bekim Čolaku traži: “Rumunija prvo da prizna Kosovo, onda može da posreduje”"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.