Bekim Čolaku traži: “Rumunija prvo da prizna Kosovo, onda može da posreduje”

Kosovo

Priština – foto: Wikipedia

Šef kabineta predsednika Kosova Hašima Tačija, Bekim Čolaku, izjavio je da Rumunija prvo treba da prizna nezavisnost Kosova.

Kako je rekao, tek tako bi Rumunija mogla da ima kredibilitet u posredovanju u postizanju konačnog sporazuma u dijalogu između Kosova i Srbije.

Čolaku je pozdravio incijativu predsednika Rumunije Klausa Johanisa, koji je izrazio spremnost njegove zemlje da početkom 2019. preuzme ulogu posrednika u dijalogu za rešenje problema između Kosova i Srbije.

On je rekao da dijalogom dve zemlje posreduje Evropska unija i da Kosovo ne traži drugog posrednika.

“Evropska unija je i ostaje zvanični posrednik u procesu dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Mi smo zahvalni i ne tražimo zamenu za odlučujuću ulogu EU u posredovanju u ovom procesu“, kazao je Čolaku za portal Gazetaexpress.com.

Da bi dobila kredibilitet u ovom procesu Rumunija prvo treba da prizna nezavisnost Kosova, kaže Čolaku i dodaje da Kosovo pozdravlja pomoć svake demokratske države u postizanju završnog sporazuma o normalizaciji međudržavnih odnosa Kosova i Srbije.

Incijativu rumunskog predsednika je danas pozdravio predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je u Bukureštu ocenio da predsednik Rumunije ima reputaciju u svetu i zbog činjenice da njegova zemlja nije priznala nezavisnost Kosova.

(Skandalozno.rs, Izvor: Beta)

Budite prvi sa komentarom na članku "Bekim Čolaku traži: “Rumunija prvo da prizna Kosovo, onda može da posreduje”"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.