BEOGRAD IM NE REŠAVA PROBLEME: Albanci iz Preševa traže da ih Tači i Haradinaj zastupaju u Briselu!

Advertisement

Albanci

Foto: Printscreen/youtube

Albanci sa juga Srbije glasaće na zajedničkoj sednici skupštine Preševa, Bujanovca i Medveđe, u subotu 14. jula o deklaraciji kojom, kako kažu, za sebe traže ista prava koja imaju Srbi na severu Kosova i Metohije.

U ovom dokumentu ovlastiće predstavnike privremenih institucija južne srpske pokrajine Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja da u njihovo ime o ovom pitanju razgovaraju u okviru pregovora Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije.

Advertisement

Predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa kaže da status Albanaca na jugu Srbije treba da se reši u Briselu i da će za deklaraciju glasati svi predstavnici albanske manjine.

– Tražimo da se reši pitanje ekonomskog razvoja, obrazovanja, ne možemo nigde da podignemo našu nacionalnu zastavu… Želimo da se pitanje reši na miran način, ne mora sve da se rešava krvoprolićem – priča Mustafa, i dodaje da i “njihov problem treba da se reši dogovorom dveju država, Srbije i Kosova”. On navodi da im iz Beograda ne rešavaju probleme i da ih “gaze čizmom”.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je u utorak da “svaka tolerancija ima granicu” i “da bi baš voleo da poredi prava Srba na Kosovu i Albanaca na jugu Srbije”.

– Savetujem im da se ne igraju, svako strpljenje ima granicu. Reagovaćemo politički, a ako treba i na drugi način. Ako misle da će provocirati bezbednost i stabilnost i da smo mi laka meta, mislim da se varaju. Ostavite se toga, okrenite se politici i dijalogu – naveo je Dačić.

Zvaničnik NATO-a: Nije mi jasno što se Srbija ljuti na Crnu Goru

Šef diplomatije je istakao da Priština neće da ispuni ono što je potpisano u Briselu i formira Zajednicu srpskih opština, a “sada se govori o da oni traže neka prava koja nemaju”. Dačić je objasnio da su ovakve ideje za izdvajanje iz centralne Srbije i pripajanje Kosovu postojali i pre političke krize, kao i da na sajtu prištinske vlade kada primaju delegacije Albanaca sa juga Srbije navode da je reč o delegaciji “istočnog Kosova”.

– Prema tome, savetujem Tačija i ostale iz Prištine da se okrenu da rade ono što su se dogovorili u Briselu. Ako hoće, ako neće ne moraju, a ove fatamorgane koje žele da prave u Preševu i na drugim stranama neka ostave za neka druga vremena – poručio je Dačić.

(Skandalozno.rs/Izvor: Novosti online)

Advertisement

Budite prvi sa komentarom na članku "BEOGRAD IM NE REŠAVA PROBLEME: Albanci iz Preševa traže da ih Tači i Haradinaj zastupaju u Briselu!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.