BERLIN PAŽLJIVO POSMATRA: Balkansko BURE BARUTA preti da eksplodira

Nemačka

Foto:pixabay

Etničke trzavice u BiH, zamrznuti sukob Srbije i Kosova i politička kriza u Makedoniji tri su krize koje bi mogle da zapale Balkan, ocenjuje berlinski list Velt.

„Ne možemo trajno živeti mirno i stabilno u Evropskoj uniji, ukoliko zapostavimo naše zalaganje za demokratiju, stabilnost i bezbednost na Zapadnom Balkanu“, rekao je za Velt socijaldemokrata Mihael Rot, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke.

[adsenseyu5]

List, kako prenosi Dojče vele, navodi da se otvaraju pukotine u Dejtonskom sporazumu iz 1995, koji je nakon trogodišnjeg rata konačno doneo mir, ali ne i rešenje.

„Srbi, Hrvati i Bošnjaci su zatočeni u komplikovano ustrojenoj zajedničkoj državi, koja ne funkcioniše i koju niko ne vidi kao konačno rešenje“, navodi list i dodaje da jedino perspektiva proširenja EU daje nade, ali da u samoj EU za proširenje nema volje.

O Makedoniji, list piše da je osim akutne političke krize muči i hronična blokada Grčke zbog imena.

„Osam godina u Skoplju čekaju na otvaranje pristupnih pregovora.

[adsenseyu1]

To je tračak nade za ekonomski slabu zemlju u kojoj je 27,5 odsto ljudi nezaposleno.

Ali stanje je bezizgledno, a dve godine Makedoniju tresu unutrašnjepolitičke krize.

Skandal sa prisluškivanjem, izbornom prevarom, sve jači pritisak na opozicione medije i nezavisne sudije, Vlada koja grabi moć i korupcija – to su najveći problemi“, zaključuje Velt, u analizi Sonje Gilert i Borisa Kalnokija.

(Skandalozno.rs/Vestinet.rs/Izvor:B92)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "BERLIN PAŽLJIVO POSMATRA: Balkansko BURE BARUTA preti da eksplodira"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.