“BEZUMAN NAPAD” Beograd reagovao povodom rušenja krsta u Velikoj Hoči

zastava

Foto: Tanjug / SAVA RADOVANOVI

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić osudio je danas kao „bezuman napad“ rušenje krsta u Velikoj Hoči kod Orahovca, podignutog u znak sećanja na Srbe tog kraja koji su mučki ubijeni tokom oružanih sukoba na Kosovu i Metohiji.

„Rušenje krsta je znak široko rasprostranjene netrpeljivosti na Kosovu i Metohiji prema hrišćanskim simbolima. Ekstremisti su u Velikoj Hoči kod Orahovca sinoć počinili još jedan bezuman napad na mesto sećanja na Srbe tog kraja koji su mučki ubijeni tokom oružanih sukoba na Kosovu i Metohiji. Vandali su polomili krst sa spomen-obeležja i oborili jarbol sa zastavom Srbije, i ovo je treći put da se bez ikakvog epiloga događa napad na taj spomenik“, naveo je Đurić.

On je podsetio da je nedaleko odatle više puta dosad rušena i spomen-ploča otetim i nestalim novinarima Đuri Slavuju i Ranku Pereniću, i da je tek ove godine, nakon bezbrojnih apela kolega novinara i Republike Srbije, neko zaista i uhapšen zbog ekstremističkog iživljavanja nad srpskim spomen-obeležjima.

„Očekujem i zahtevam da policija bude jednako efikasna i u ovom slučaju, jer ekstremističko divljanje Albanaca u opštini Orahovac poprima veoma zabrinjavajuće razmere“, istakao je Đurić u saopštenju za javnost.

On je ocenio da je mali broj preostalih Srba u orahovačkoj opštini, koji danas u Velikoj Hoči i Orahovcu žive pod stravičnim pritiskom i izloženi su čestim pretnjama i provokacijama, simbol stradanja i obespravljenosti srpskog naroda i živi dokaz da su sve priče o multietničkom društvu na Kosovu i Metohiji samo fraza, a da je istina o prirodi međuetničkih odnosa zapravo sasvim drugačija.

Đurić je u saopštenju takođe podsetio „sve u Srbiji i čitav svet da će se za nekoliko dana navršiti 15 godina od pogroma 17. marta, kada je spaljeno, uništeno ili teško oštećeno 35 crkava i manastira, da se pravoslavne svetinje i srpska groblja i danas vandalizuju, a da za to niko od nalogodavaca nije odgovarao“.

MAJKL MALEN: Predsednik Rusije je najopasniji čovek na planeti

„Bez obzira na sve političke nesuglasice i oscilacije na relaciji Beograd—Priština, ne sme se dozvoliti da ekstremisti budu zaštićeni i da svoju mržnju iskaljuju nad nedužnim i nezaštićenim ljudima, čija je jedina želja da žive spokojno i u miru sa komšijama“, zaključio je direktor Kancelarije za KiM.

(Skandalozno.rs/Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "“BEZUMAN NAPAD” Beograd reagovao povodom rušenja krsta u Velikoj Hoči"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.