BITKA ZA SRBIJU: Tramp i Putin šalju dvojicu najjačih diplomata na Balkan

Putin

Foto: AP/ Tanjug/Wikipedia

Predsednici Rusije i SAD Vladimir Vladimirovič Putin i Donald Tramp šalju dvojicu svojih najjačih diplomata na Balkan kako bi pokušali da definitivno privole Srbiju na svoju stranu!

Kako je potvrđeno, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Brajan Hojt Ji biće novi američki ambasador u Skoplju, dok Moskva za ambasadora u Beogradu šalje dugogodišnjeg Putinovog čoveka od poverenja Aleksandra Bocana Harčenka. Ova dva poteza, uvereni su Informerovi sagovornici, jasno pokazuju da Vašington i Moskva kreću u odsudnu političku bitku za prevlast na Balkanu.

Prema rečima naših izvora, da se u regionu, ali i u Srbiji sprema „hladni rat“, pokazuje i činjenica da dvojica diplomata ‘specijalaca’ stižu u region gotovo istovremeno, početkom sledeće godine.

[adsenseyu5]

– Već duže vreme u diplomatskim krugovima kruži priča da Hojt Ji dolazi u Skoplje za ambasadora. Veoma je neobično da neko ko je dogurao do visokog ranga u američkoj administraciji dolazi u malu državu za ambasadora. Međutim, to nije slučajno. Makedonija je glavno poprište geopolitičkih igara, teži se njenom uvlačenju u NATO, a preko nje se ‘napada’ i Beograd – objašnjava Informerov izvor. On dodaje da je glavna meta interesnih grupa Srbija, koja jedina u regionu pokušava da sačuva neutralnost, a na Zapadu slovi za „malu Rusiju“.

– Naravno da velika sila kakva je Rusija ima spreman odgovor na svaki američki potez. Otuda i ideja da iskusni Harčenko, koga zovu ‘Putinov buldožer’, pokuša da zaštiti interese Rusije i bude brana širenju američkog uticaja. U ovakvoj situaciji, Srbija će se naći u nezgodnoj poziciji, bukvalno između dve vatre, jer će se pritisci povećavati sa svih strana – prenosi naš sagovornik.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić, na drugoj strani, poručuje da niko nema prava da vrši pritisak na Srbiju.

– Svetski centri moći su se zaigrali kad su pomislili da je moguće prekrajati granice na Balkanu. Beograd će ostati pristalica evropskih principa i demokratije, ali neće žrtvovati nezavisnost. Nastavićemo da se borimo za budućnost, da sarađujemo sa susedima i pokušamo da rešimo sve probleme… – rekao je Dačić za moskovski list „Izvestija“, dodajući da Srbija već trpi posledice zato što neće da uvede sankcije Rusiji.

Diplomata Zoran Milivojević kaže da se Srbija nalazi u centru rata svetskih sila za uticaj na Balkanu.

– Činjenica je da i SAD i Rusija u region šalju dvojicu veoma iskusnih ljudi. Izgleda da žele da definitivno učvrste uticaj. Amerikancima je Makedonija važna, pre svega njen ulazak u NATO, kako bi potpuno okružili Srbiju. Rusi, s druge strane, očekuju rasplet kosovske teme i zato šalju čoveka koji je bio član Kontakt grupe. Ovo je signal da im je Balkan jako bitan, pre svega Srbija – podvlači Milivojević.

[adsenseyu1]

Stevica Deđanski, direktor Centra za razvoj međunarodne saradnje, naglašava da će se preko Srbije prelamati tuđi interesi.

– Dolazak Hojta Jia pokazuje veliko interesovanje SAD za region. Makedonija je ključna zemlja preko koje žele da kontrolišu Balkan. S druge strane, priča o odgovoru Rusije je preuveličana, jer Moskva ne deluje kao Amerika… – zaključuje Deđanski.

(Skandalozno.rs/Intermagazin.rs/Izvor:Informer)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "BITKA ZA SRBIJU: Tramp i Putin šalju dvojicu najjačih diplomata na Balkan"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.