Bogoljub KARIĆ: Evo šta nudim Srbiji!

Povratak?

foto: Fonet

Kada je pre nekoliko godina BK Grupa objavila rešenje za projekat „Tesla grad“ i najavila izgradnju stotina hiljada kvadratnih metara, nije bilo mnogo onih koji su verovali da će se to skorije ostvariti.

Vlasnik kompanije Bogoljub Karić bio je van zemlje jer je vođena istraga i postojala optužnica protiv njega, a glavninu svojih poslova vodio je u inostranstvu. Ipak, za dve godine se dosta toga promenilo. Karić navodi da se vratio u Srbiju kako bi razvio biznis i pomogao Srbiji, ali ne planira da se vrati i u politiku. Obećao je milion kvadrata stanova po ceni od 500 evra. Pokušali smo da saznamo na koji način.

[adsenseyu5]

U razgovoru za B92 kaže da je njegova zamisao da izgradnjom jeftinih kvadrata u Beogradu i Srbiji omogući velikom broju građana da se skući, da razvije građevinsku industriju da može da dobija poslove i u inostranstvu uz mesečnu platu od 1.000 evra. Da podstakne mali biznis i osnivanje porodičnih firmi koje bi opremale 800.000 do milion kvadratnih metara, koliko želi da napravi.

Na konstataciju da to sve zvuči lepo, ali da ipak podseća na mahanje zelenom salatom kao nekad, Karić kaže da je izgradnjom van zemlje pokazao da je moguće.

„Kažu da je to Bogoljubova šarena laža, da gradi kvadratni metar od 490 do 500 evra. Ali ja vam kažem, to su se uzburkali centri moći, poručuju da razbijam tržište na kojem je kvadrat 1.500 pa i 2.000 evra, a njihova zarada 500 do 1.000 evra. Mi ćemo da radimo sa profitom od 50 evra po kvadratu, kad platimo sve dažbine i poreze. Moramo da se odreknemo velikih profita, prezadovoljni smo i sa 50 evra. Cilj nam je da zaposlimo celu zemlju i razvijamo ekonomiju“, kaže Karić.

Kaže da nema ništa protiv da kvadrat u centru ostane i 2.000 evra, pa ko ima, neka kupi. Ali da postoje stanovi i za one sa plićim džepom.

[adsenseyu1]

Na opasku da je stanogradnja ozbiljan biznis i da to niko ne radi iz ljubavi prema državi i narodu, Karić na neki način odgovara na drugi deo jednačine, a to je zemljište.

„Mene kao čoveka interesuje da razvijam zemlju ali očekujemo i od grada i od republike da neiskorišćene kapacitete stave u funkciju razvoja svojih građana i privrede.“

Karić ne odgovara direktno na pitanje da li to znači da država ili grad u celom projektu učestvuju sa zemljom a on sa izgradnjom i da o tome ima neki dogovor.

„Mi smo bili na sastanku sa gradskim rukovodstvom i gradonačelnikom Sinišom Malim i predstavili smo projekat ’Tesla grad‘. Mali se saglasio. Grad hoće da raspiše konkurs za zemlju i ko prođe, prošao je“, kaže i dodaje da ga u tom postupku ništa ne bi iznenadilo, čak ni to da i ne obezbedi 100 hektara, koliko mu je potrebno za planirani projekat.

Da li ima rezervnu lokaciju? Kaže da je jedini način da projekat bude uspešan da nađe zemlju sa infrastrukturom.

Razmišlja se, kako dodaje, i o tome da se raspiše poziv svim lokalnim samoupravama koje imaju takve lokacije na raspolaganju da se jave i da uđu u projekat.

[adsenseyu5]

Više detalja Karić ne otkriva, ali ističe da je kompaniju koja će rukovoditi poslom BK Tesla, već osnovao. Merka, kaže, i da kupi neku od velikih građevinskih firmi u stečaju, a po njegovom viđenju, sve takve u Srbiji su u stečaju. Ako to ne uspe, naći će lokaciju od 10 hektara gde će napraviti bazu i oformiti građevinsku operativu koja će raditi ceo projekat. Biće posla, kako tvrdi, za 2.400 do 3.000 radnika. Plata će im biti 1.000 evra.

„Neću robove u kompaniji. Neće imati platu 3.000 evra kao u Sloveniji ili 6.000 evra u Nemačkoj, ali 1.000 evra moraju da imaju. To je moj interes, da ne bude radnik rob“.

Kako će da nađe tolike radnike, kad šef države Aleksandar Vučić kaže da već uvozimo armirače i tesare, vlasnik BK Grupe kaže:

„Nažalost je tako. Ali Karići će da ih naprave. Za godinu dana izmenićemo standard. Osposobićemo ih da rade i van zemlje, pa mi samo imamo 15 milijardi dolara ugovorenih poslova u inostranstvu“.

A o samom projektu „Tesla grad“ kaže da mu je cilj da gradi 5.000 stanova mesečno, do 80.000 stanova godišnje u Beogradu i Srbiji. Kvadrat bi bio 490 do 500 evra, a kupce bi i kreditirao.

„Kredit bi bio na deset godina, 70 odsto od vrednosti po kamatnoj stopi od tri odsto. Uslov za banke bi bio da kamata ne sme da bude preko četiri odsto. I isključivo u dinarima. Krediti u evrima su ubijanje svog naroda, međunarodna bankarska špekulacija i to ne dolazi u obzir. Da se plata prima u dinarima a zajam u evrima“.

Na opasku da sve to zvuči kao neki novi „Nju dil“, Karić kaže da je to „Bogoljubov Nju dil“.

„Slobodno napišite tako, ja to nudim Srbiji i tvrdim da je moguće ako se radi dobro i organizovano i grad i država stave svoje kapacitet u funkciju razvoja. Da se 1.000 kranova okreće, da rađamo hiljade malih privatnih kompanija koji će da proizvode, parket, stolariju, sijalice, tapete, prekidače…“.

Iako deluje kao razrađen plan, potpomognut velikim građevinskim iskustvom u Rusiji, Belorusiji, Kazahstanu i drugim postsovjetskim republikama, o čemu se lično uverio i Aleksandar Vučić, teško se oteti utisku da Kariću i dalje neka karika nedostaje.

Možda je ključ ipak u onome što je u prošlonedeljnom razgovoru za B92 rekao profesor Građevinskog fakulteta Dragoslav Šumarac. „Može kvadrat 500 evra, ako je zemlja džabe“.

(Skandalozno.rs, Izvor: b92.net/rs.sputniknews.com)

[adsenseyu2]

2 komentara na "Bogoljub KARIĆ: Evo šta nudim Srbiji!"

  1. Sve je moguce,evo ja kao gradjevinski strucnjak, sutra napustam kanadu i dolazm u Srbiju ali za platu od 120 000 Dinara mesecnu i sa isplatom svakih 15 dana, meni za 15 godina koliko sam u Kanadi ni dan nije kasnila plata samo pod tim uslovom i licno sa vasom kompanijom da potpisem ugovor o redovnoj isplati, medikal, dental osiguranje, redovno uplacivanje penziskom fondu, sluzbi za zaposljavanje,u slucaju da izgubim poso sluzba meni iplacuje 6 meseca redovnu mesecnu platu 70 %i za tih 6 meseca nadje poso u drugoj kompaniji evo ako to odradite dolazim naravno kriminal, korupcija na minimum evo mene Bogoljube u vasoj kompaniji u Srbiji ili je to zamisao za jedno 50 godina, cekam da vidim kada vasa istina ili je to samo laz zivi bili videli, ili ostajes u moj ima ocima ziro od coveka koji samo gluposti prica izvoli kreni da vidim ta tvoja obecanja u delo u Srbiji se vratio pre godinu dana i samo pricas, nema rezultata jedno rezultate si pokazao kada si Vucicu kupovao glasove kazi bre i odvedi televiziju da snimi isopani fundeusen za zgradu koju ces ti i finiasirati sa bankom, e evo mene iz Kanade i licno da ti cestitam i radim u vasoj kompniji.

  2. Bogoljube iz tvojih usta u Božje uši !
    Sprovedeš li zamisao u delo postaješ
    Srpska ikona za vjek vekova !

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.