BOLNI KOMPROMISI ZA OBE STRANE: Aleksandar Vučić o predlogu za Kosovo i Metohiju

Vlada Srbije

foto: Tanjug

Realno je da sa predlogom za Kosovo i Metohiju izađemo u martu sledeće godine, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

– To je svakako ono rešenje koje je drugačije od najlakših ‘rešenja’, kao što su busanje u prsa i parole o našoj miliongodišnjoj teritoriji, kao i ono drugo u kojem traže da kažete – živelo nezavisno Kosovo. To će, dakle, biti rešenje koje zahteva bolne kompromise sa obe strane i koje će biti napadano sa svih strana. Realno je da sa predlogom za Kosovo izađemo u martu sledeće godine – rekao je Vučić.

U intervjuu Novostima povodom 64. godišnjice lista, na pitanja ima li naša država kapacitet da se izbori za podelu pokrajine, Vučić je odgovorio da sve što bi u ovom trenutku predložio bilo protumačeno kao nametanje rešenja.

[adsenseyu1]

– Želim da čujem šta ljudi misle o tome. Mi u tom dijalogu nismo sami. Pitaju se i SAD, Rusija, Kina, EU. Pitaju se i Albanci – naveo je Vučić.

Povodom zahteva kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da se u dijalog Beograda i Prištine uključe i SAD, predsednik Srbije je rekao da, što se nas tiče, EU je glavni posrednik.

– Bivše vlasti na čelu sa Tadićem i Jeremićem prihvatile su da se ova tema izmesti iz UN. Iako poštujemo ulogu SAD, svaka promena formata dijaloga zahtevala bi odgovor i pristanak Srbije – kazao je Vučić.

Kada je reč o najavljenoj nacionalnoj deklaraciji, predsednik Srbije navodi da je oformljen tim uglednih profesora koji rade na tekstu i veruje da će sve biti gotovo do kraja godine.

Američki ambasador Kajl Skot: NE MEŠAM SE u unutrašnje stvari Srbije, samo komentarišem!

Na konstataciju da deo tzv. građanske javnosti taj tekst stigmatizuje kao novi manifest “velike Srbije”, Vučić kaže:

– Možda se svi ti plaše mogućnosti da Srbi dobiju mozak i počnu da razmišljaju o sebi i svojoj budućnosti. Po njima, Srbi ne da nemaju pravo da promišljaju svoju prošlot, već ne smeju da razmišljaju ni o budućnosti.

(Skandalozno.rs/Dnevno.rs/Izvor:Kurir.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "BOLNI KOMPROMISI ZA OBE STRANE: Aleksandar Vučić o predlogu za Kosovo i Metohiju"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.