BORBA ZA ČLANSTVO U INTERPOLU: Ofanziva Prištine i oštar odgovor Beograda

politika

Foto: printscreen/youtube

Da bi Kosovo bilo primljeno u Međunarodnu organizaciju kriminalističke policije Interpol, potrebno je nekoliko preduslova – da se njihov zahtev nađe na dnevnom redu 87. sednice Generalne skupštine te organizacije koja će u novembru biti održana u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, da njome predsedava šef koji dolazi iz zemlje koja je priznala nezavisnost Kosova i da se prethodno uspešno završi lobiranje na najvišem nivou.

Međutim, jedno je sigurno – zvanični Beograd to neće gledati ćutke!

Nakon što je Kosovo postalo pridružena članica Frankofonije, organizacije koja okuplja države francuskog govornog područja, kosovski zvaničnici kao da su dobili vetar u leđa i zbog imenovanja Kim Jong Jang iz Južne Koreje na čelo Interpola, koji je na to mesto došao umesto Kineza Menga Hongveja, optuženom za korupcione radnje.

Tako ministar spoljnih poslova privremenih kosovskih institucija Bedžet Pacoli i potpredsednik kosovske vlade Fatmir LJimaj ne kriju nade kada kažu da očekuju da Kosovo u novembru bude primljeno u Interpol.

– Kosovo u Interpolu ne predstavlja pretnju nikome. Kosovo u Interpolu znači borbu protiv terorizma i međunarodno organizovanog kriminala – tvrdi Pacoli, dok predsednik “Inicijative – Socijaldemokratije” i ovlašćeni pregovarač u dijalogu sa Beogradom LJimaj najavljuje tri stvari koje očekujeu krajem meseca – “liberalizaciju viza, formiranje vojske i članstvo u Interpolu”.

Hoking je predvideo stvaranje “SUPERLJUDI”, ali to i nije tako dobro

Da će i Beograd uraditi sve što može, danas je potvrdio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Neki od naših zapadnih partnera rade i rukama i nogama i svim mogućim snagama da Kosovo postane član Interpola. Sada imamo dodatni problem, videćemo ko će to da vodi posle hapšenja dosadašnjeg direktora Interopla, pa ćemo videti ko će to proceduralno da vodi. Kada bi imali čoveka na tom mestu iz neke zemlje koja nije priznala Kosovo, znali bi da ne bi imali probleme bar sa te proceduralne strane – izjavio je Vučić i dodao da će se po pitanju Interpola i on i premijerka Ana Brnabić posebno angažovati, dok će ministar spoljnih poslova Ivica Dačić imati više putovanja narednih dana zbog toga, kao i da će ministar policije Nebojša Stefanović sve do 1. novembra raditi na tome.

Stefanović je, inače, aktivan od sredine septembra kada je poslao pismo svim članicama Interpola u kome se navodi da ne postoji ni jedan osnov da se zahtev nepostojeće države Kosovo nađe na dnevnom redu sledećeg zasedanja Interpola.

Marko Nicović, član Svetske asocijacije šefova policija, za Telegraf kaže da nije preterano optimističan uoči sledeće sednice Generalne skupštine Interpola zbog sumnje da su Arapi i Mislimani potplaćeni.

– Velike su šanse da Kosovo postane član Interpola, pogotovo jer je šef Interpola iz Južne Koreje, za koju se zna da radi po diktatu Amerikanaca. Takođe, ima prostora za mutne radnje jer pravo glasa imaju oni koji su prisutni u sali Generalne skupštine a ne koji su došli – objašnjava Nicović i dodaje da bi posledice po Beograd i Srbiju bile loše, prvobitno jer bi Kosovo moglo da na Interpolovu poternicu stavi bilo kog srpskog predstavnika vlasti i optuži ga npr. za ratne zločine, kao i da bi zvaničnici Kosova mogli da zloupotrebe saznanja iz sveta potraga kriminalističkih policija i tako ucenjuju kriminalce, daju im utočište ili trguju podacima.

(Skandalozno.rs/Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "BORBA ZA ČLANSTVO U INTERPOLU: Ofanziva Prištine i oštar odgovor Beograda"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.