Brisel se oglasio o promeni granica na Balkanu

zastava

Foto: Pixabay

U Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta su usvojeni nacrti rezolucija o napretku partnera sa Zapadnog Balkana u evropskim reformama.

Nacrtu rezolucije o Srbiji su pridodata dva amandmana u kojima se navodi da „svaki sporazum o mogućem preinačenju granice između Srbije i Kosova može biti prihvatljiv samo ako se o tome saglase obe strane i ako takav sporazum vodi računa o opštoj stabilnosti regiona i u skladu je s međunarodnim pravom“.

Advertisement

Te nacrte na plenarnom zasedanju treba da usvoji ceo Evropski parliament.

“Srbija i region dobro napreduju ka Evropskoj uniji i naročito je važno da sprovedu reforme vladavine zakona i imaju dobre susedske odnose”, rekao je u Briselu izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu Dejvid Makalister.

U nacrtu se navodi da je dijalog pokrenut uz posredovanje EU „temeljni okvir za sporazum“ Beograda i Prištine i daje se podrška „samo sporazumu koji omogućava normalizaciju odnosa“ dve strane, tako da to ne zaoštri granične probleme i ne bude pretnja stabilnosti regiona.

Makalister je podvukao da su zemlje Zapadnog Balkana geografski, istorijski i ekonomski bliski partneri EU, da sve imaju evropsku perspektivu i „evropska kuća neće biti potpuna bez njih“.

„Mogući datum ulaska u članstvo EU zavisi isključivo od toga kad će svaka od tih zemalja usvojiti i sprovesti sve zakone Unije“, predočio je on.

Ratne igre Londona: Rusija napada, Britanci gase struju u Moskvi

Makalister je naveo da u nacrtu rezolucije stoji da je Srbija „ostvarila izvestan napredak u borbi protiv korupcije i ogranizovanog kriminala“, dok se za Crnu Goru, pored ostalog, kaže da je „ostvarila umeren napredak u jačanju nezavisnosti, transparentnosti, uvidu, profesionalizmu i delotvornosti pravosuđa“.

On je rekao da svi izveštaji pokazuju da zemlje regiona „moraju više da rade da bi se usaglasile s vrednostima EU, posebno kad je reč o ljudskim pravima, suzbijanju korupcije i reformama državne uprave i pravosuđa“.

Advertisement

U predlogu rezolucije na izveštaj koji je podneo izvestilac Maklister, Evropski parlament pozdravlja napredak Srbije u ekonomiji i u reformi javne uprave, njen konstruktivni odnos prema migrantskoj krizi, predanost bilateralnim odnosima s drugim zemljama kandidatima i susednim državama članicama i stalni angažman Srbije u postupku normalizacije odnosa s Kosovom.

U nacrtu rezolucije o Srbiji se ukazuje na propuste u reformi pravosuđa i u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, manjkavu demokratsku ulogu parlamenta, izražava zabrinutost zbog stanja u oblasti slobode govora i medija i poziva Srbija da garantuje principijelnu primenu zakonodavstva o zaštiti manjina.

Srbija se poziva i da postepeno uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa politikom EU, uključujući i politiku prema Rusiji, kao da postepeno s Unijom uskladi i svoj vizni režim.

Dačić u Rumuniji: Budite korektni, recite šta hoćete. Da Srbija prizna Kosovo?

U dokumentu se ocenjuje da su u oblasti vladavine prava reforme potrebne posebno da bi se „garantovala nezavisnost i efikasnog pravosuđa“ i poziva Srbija da „osnaži odgovornost, nepristrasnost, profesionalnost i ukupnu efikasnost pravosuđa i uspostavi sistem besplatne pravne pomoći“

(Skandalozno.rs/Izvor: Intermagazin.rs)

Advertisement

Budite prvi sa komentarom na članku "Brisel se oglasio o promeni granica na Balkanu"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.