Britanski admiral o raspoređivanju snaga blizu Rusije

Odesa

NATO brodovi – foto: ukrinform.net

Britanski admiral se oglasio usred eskalacije tenzija između Rusije i Ukrajine nakon što su tri ukrajinska ratna broda pogazila međunarodno pravo tako što su ilegalno ušla u teritorijalne vode Rusije što je Moskva nazvala unapred spremljenom provokacijom koju je organizovao Kijev.

Admiral Lord Alan Vest rekao je da upućivanje obaveštajnog (špijunskog) broda kraljevske mornarice Velike Britanije u Ukrajinu usred velikih tenzija sa Rusijom „nije pametna ideja“ i smatra da se umesto toga pošalje razarač tipa klase 45.

– Ako pošaljemo brod u oblast gde bi izbio sukob, bilo bi razumno poslati brod koji može da se brine o sebi i koji bi mogao da se bori – rekao je Vest.

On je takođe upozorio da akcije NATO-a mogu dovesti do napetosti u regionu nakon incidenta u Kerčkom prolazu.

– Morate vrlo pažljivo da razmišljate o raspoređivanju snaga blizu Rusije. Ako pošaljemo veliku vojsku NATO-a, to će se smatrati agresivnim stavom – ali mogli bismo imati ograničen broj brodova koji će nadgledati slobodu plovidbe.

Šta se dešava: Raste antisrpska histerija u Crnoj Gori

Prošle nedelje britanski ministar odbrane Gejvin Vilijamson najavio je da će London u Ukrajinu rasporediti više trupa i brod kraljevske mornarice kako bi branio „slobodu plovidbe“.

– Sve dok se Ukrajina suočava sa ruskim neprijateljstvima, naći će čvrstog partnera u Ujedinjenom Kraljevstvu – rekao je svom ukrajinskom kolegi.

U nedelju su dve topovnjače i jedan tegljač plovili iz Crnog mora prema Kerčkom prolazu, ulazu u Azovsko more i ignorisali zakonske zahteve ruske strane da napuste to područje, a zatim su posegli za opasnim manevrima.

Kao rezultat toga, Rusija je otvorila vatru na brodove i zaplenila ih, takođe je zarobila mornare sa broda.

Moskva je izjavila da je to bila jasna provokacija u suprotnosti sa članovima 19 i 21 Konvencije Ujedinjenih nacija o pomorskom pravu i obećala da će sprečiti bilo kakav pokušaj da se ospori ruski teritorijalni integritet.

Reagujući na incident, kancelarija premijera Velike Britanije Tereze Mej osudila je ruski „čin agresije“:

– Osuđujemo akt agresije Rusije povodom zaplene tri ukrajinska broda i njihove posade. Ovaj incident pruža dodatne dokaze o destabilizacijskom ponašanju Rusije u regionu i kontinuiranom narušavanju ukrajinskog teritorijalnog integriteta.

(Skandalozno.rs/Izvor: Pravda)

Budite prvi sa komentarom na članku "Britanski admiral o raspoređivanju snaga blizu Rusije"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.