Budućnost je stigla: ŠVEĐANI NAPRAVILI AUTO-PUT NA STRUJU!

Švedska

foto: Skanija

Zarad smanjenja upotrebe fosilnih goriva u drumskom teretnom saobraćaju, švedske vlasti planiraju da auto-puteve u toj zemlji opreme električnom mrežom iz koje će kamioni dobijati struju za kretanje.

[adsenseyu6]

Australijanci su još davno patentirali izraz „drumski voz“, odnosno šlepere koji za sobom vuku nekoliko prikolica kroz bespuća kontinenta.

U švedskoj interpretaciji „drumski voz“ označava kamion koji se, slično elektrifikovanim vozovima, kreće pomoću struje iz električne mreže.

Ova skandinavska zemlja nedavno je pokrenula projekat „električnog auto-puta“, inspirisan električnim lokomotivama i trolejbusima.

Prva eksperimentalna deonica dugačka dva kilometra opremljena električnom mrežom otvorena je krajem juna u blizini grada Gevle, u centralnom delu države, i to u saradnji švedske vlade i privatnog sektora.

U izgradnji je korišćena tehnologija koju je razvio „Simens“, dok je „Skanija“ obezbedila probna vozila, kamione G 360 4 x 2 s hibridnim pogonom.

Hibridi.. Kamion kreće na struju deonicama na kojima postoji električna mrežaHibridi.. Kamion kreće na struju deonicama na kojima postoji električna mreža – foto: Skanija

Sistem je zamišljen tako da se kamion kreće na struju na deonicama auto-puta na kojima postoji električna mreža, dok će se na ostalim saobraćajnicama vozila kretati kao klasični hibridi – pomoću konvencionalnog motora s unutrašnjim sagorevanjem, elektromotora i pogonskih baterija.

[adsenseyu1]

Svi probni kamioni zadovoljavaju evro 6 standard i koriste bio-gorivo kad se ne voze na struju. Motor s unutrašnjim sagorevanjem ima zapreminu od devet litara i razvija 360 ks, dok elektromotor proizvodi 130 kW i 1.050 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

U kompaniji „Skanija“, koja je jedan od partnera u projektu, kažu da je ovo važan korak u postizanju dugoročnog cilja, a to je izbacivanje iz drumskog saobraćaja u Švedskoj vozila koja za pogon koriste fosilna goriva!

(Skandalozno.rs, Izvor: Kurir)

Budite prvi sa komentarom na članku "Budućnost je stigla: ŠVEĐANI NAPRAVILI AUTO-PUT NA STRUJU!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.