Bura zbog teksta „Zašto mrzim Austriju“

zastava

Foto: Pixabay

Kolumna urednice portala Vajsu Austriji, Aleksandre Stanić pod naslovom „Zašto mrzim Austriju“ izazvao je veliku buru u „alpskoj“ državi.

Ona je u tekstu, objavljenom na sajtu Vajsa prenela samo svoja iskustva sa ksenofobijom u Austriji i argumentovala zašto Austriju nikada nije videla kao svoju domovinu.

Inače, roditelji Stanićeve imigrirali su u Austriju iz Bosne i Hercegovine, a Aleksandra je u Austriji rođena.

U kolumni je opisala svoje nezadovljstvo austrijskom politikom i kritikovala „prekomerni patriotizam“.

Napisala je da, kada je neko pita odakle je, kaže da je Bečlijka.

„Dragi Austrijanci, niste ništa doprineli tome da se osećam Austrijankom“, poručila je Stanićeva.

„Ovde sam rođena, ali i pored toga ovu zemlju nikada neću nazvati domovinom. Austrija je zemlja u kojoj je moja prijateljica iz mladosti N. prestala da bude moja prijateljica, jer njena majka nije želela da se igra sa „detetom strancem“. Austrija je zemlja u kojoj su državni službenici ponizili mog oca, zato što loše govori nemački. Drugi đaci u mojoj školi nisu želeli da im jedan „Čuš“ pomaže u ispravljanju domaćih zadataka, iako sam bila najbolja u razredu iz nemačkog i činjenice da je predlog došao od nastavnice“, napisala je ona u svom tekstu.

Predsednica Hrvatske: BiH je nestabilna zemlja pod kontrolom militantnog islama

Navela je da su se njeni roditelji doselili 70-tih godina u Austriju, i da je ona rođena u ovoj zemlji, ali da nikada nije pripadala Austriji.

Prema njenom mišljenju Austrija pravi radzor među stanovništvom – na jednoj strani su „mi“ i na drugoj „oni drugi“, a političarima odlično polazi za rukom da šire strah od navodnih „stranaca“.

„Ja sada tu mržnju uzvraćam. Mrzim ono što FPO i OVP čini ponosnim na njihovu domovinu. Ja sam od onih „drugih“, i kao dete sam već naučila da me većinsko društvo ne prihvata kao Austrijanku“, ukazuje Stanićeva.

Ukazala je da će njeni roditelji da kažu da je njima Austrija mnogo toga ponudila, ali dodaje da ona ne oseća nikakvu obavezu za zahvalnost toj zemlji.

„Mržnja koju su Austrijanci ranije imali prema strancima sada je preusmerena pre svega na muslimane, koji su izloženi rasizmu. Ali i pored toga svaki put kada nešto kritički kažem na račun Austrije dobijam poruke mržnje“, navela je Stanićeva.

„Austrijanci mi pišu da sam „jugo-komunistkinja“ koja nema pravo na političkom mišljenje“, dodala je ona.

Kongresmeni traže od predsednika SAD nove sankcije protiv Rusije

Istakla je da kada pomisli na Austriju oseća samo frustraciju i bes, te je iznela neprijatan susret sa jednim Austrijancem po imenu „Volfi“, koji joj je, kada je imala svega 12 godina, objasnio da, nebitno koliko dobro govori nemački, nikada neće biti prava Austrijanka.

Preko društvenih mreža izložena je porukama mržnje, a desničarski sajt „unzensuriert.t“ u njenom tekstu vidi „blaćenje Austrije“.

Autorka je preko tvitera odgovorila svima koji su krenuli da je blate.

         

(Skandalozno.rs/Izvor: Intermagazin.rs)

 

 

Budite prvi sa komentarom na članku "Bura zbog teksta „Zašto mrzim Austriju“"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.