Ceo region POD SNEGOM: U Hrvatskoj vetar čupao drveće, temperatura ponegde i do -20!

Mećava

Temperature vazduha u svim državama regiona je u minusu, glavni i magistralni putevi su prohodni, a najviše snega ima tamo gde treba – na planinama.

Na hrvatskom primorju duva jaka bura, koja na pojedinim mestima dostiže snagu orkana. Svi glavni i magistralni putevi u regionu su prohodni, a snega i poledice na kolovozu ima na putevima preko planinskih prevoja i u višim predelima.

Tako je u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH, gde na pojedinim mestima ima jakih udara vetra i odrona, pa se vozači upozoravaju na opreznu i sporiju vožnju. I u ovoj sedmici u BiH se ne očekuju veće padavine, ali će zato temperature na planinama dostizati do minus 20 stepeni, upozoravaju meteorolozi.

Svi gradovi na severu Crne Gore su u “minusu”, a snega najviše ima na Žabljaku 43 centimetra, uz temperature od 13 stepeni ispod nule. Nadležni, međutim, kažu da je subjektivni osećaj kao da je minus 21 stepen.

Na Crnogorskom primorju i u Podgorici temperature su u plusu, ali je subjektivni osećaj, takode, da je mnogo hladnije zbog vetra koji povremeno dostiže jake udare.

[adsenseyu1]

Najhladnije u Hrvatskoj je jutros bilo na Biokovu sa temperaturom od – minus 15 stepeni, dok su na Makarskom primorju zabeleženi orkanski udari bure, koji ponegde dostižu brzinu od 136 kilometara na sat.

Jaka bura proteklih dana načinila je štetu u Makarskoj na kioscima, tendama, ugostiteljskim objektima i gradilištima, u borovoj šumi i maslinjacima.

Jak vetar je na pojedinim mestima čupao borove iz korena, koji su padali na puteve, pa se zbog udara I jačine bočnih vetrova vozačima, takođe, preporučuje opreznija vožnja.

Trajektni saobraćaj je u prekidu na relaciji Makarska – Sumartin jei dalje u prekidu.

U Makedoniji je najhladnije u Mavrovu, minus 12 stepeni, gde ima i najviše snega – 46 centimetra, a u Lazarpolju 33 centimetra.

Meteorolozi predviđaju danas nove snežne padavine pre svega u zapadnim planinskim predelima, a za naredne dane stabilno, suvo, ali hladno vreme sa temperaturom i do minus 12 stepeni.

(Tanjug)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Ceo region POD SNEGOM: U Hrvatskoj vetar čupao drveće, temperatura ponegde i do -20!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.