CIGARETE I RAKIJA DRASTIČNO POSKUPLJUJU: Evo kada i kako će se POVEĆAVATI cene (INFO)

Foto: pixabay

Foto: pixabay

Ako je suditi po zahtevu Evropske unije, akcize na domaća žestoka pića i cigarete biće povećane od Nove godine.

“U Ministarstvu finansija već je formirana radna grupa koja treba da pripremi novi zakon kojim bi naša akcizna politika za ovu robu trebalo da se uskladi sa standardima EU.

Ukoliko se dosledno budu sledila uputstva Brisela, dažbine za domaću rakiju i viski morale bi da budu iste, odnosno naša žestina moraće da poskupi za 192 dinara po litru. Drugim rečima, sadašnja akciza na srpsku šljivovicu koja iznosi 124 dinara, biće 316 dinara, koliko se plaća i na litar uvoznog viskija. Ovakva drastična korekcija plod je upozorenja EK, koja smatra da akcizna politika u sektoru žestokih alkoholnih pića favorizuje domaća alkoholna pića, što nije u skladu sa principima Brisela.”

[adsenseyu5]

Izvor iz Vlade kaže da je zbog ovako čvrstog stava gotovo izvesno da će morati da se menja akcizna politika za domaću rakiju, ali i cigarete.

“Za razliku od rakije gde bi trebalo da udar bude drastičan, kod povećanja akciza na cigarete će se ići postupno jer će se izraditi akcizni kalendar za naredne četiri godine. U njemu će se, kao i u prethodnom, dva puta godišnje korigovati ove dažbine. Naime, u EU je visina minimalne akcize 90 evra na 1.000 cigareta, a u Srbiji je to 50 evra. Tu razliku treba da premostimo u narednim godinama. Treba da se zna da u Srbiji se na cigarete plaćaju specifična i progresivna akciza. Specifična trenutno iznosi 58,5 dinara po pakli a progresivna je 33 odsto na maloprodajnu cenu”, objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da su ove nepopularne mere uslov za otvaranje poglavlja 16 i 29.

Iz Ministarstva finansija indirektno nam je potvrđeno da će do promena u akciznoj politici doći.

“Plan je da se izmene koje se odnose na oporezivanje akcizom alkoholnih pića u skladu sa standardima EU, izvrše kroz izmene i dopune Zakona o akcizama. Imajući u vidu da su postojeća zakonska rešenja koja uređuju oporezivanje alkoholnih pića uređena na drugačiji način u odnosu na onaj koji predviđa standard EU, neophodno je opredeliti rok u kojem bi se predmetna rešenja adekvatno implementirala”, navode u Ministarstvu.

[adsenseyu1]

Proizvođači rakije ljuti

Foto: pixabay

Foto: pixabay

Domaći proizvođači rakija ne odobravaju ovaj potez.

[adsenseyu1]

“Ako se to desi, a ima naznaka da hoće, onda će legalni proizvođači preći u ilegalne. Zbog nameta u poslednje dve godine iz evidencije proizvođača alkohola izbrisano je 2.000 firmi. Ako se ova mera usvoji, država mora da izdvoji podsticaje za proizvodnju domaćih rakija jer je to srpski brend u svetu”, kaže Ljubiša Zirović, proizvođač rakije.

(Skandalozno.rs, Izvor: blic.rs)

[adsenseyu2]

1 komentar na "CIGARETE I RAKIJA DRASTIČNO POSKUPLJUJU: Evo kada i kako će se POVEĆAVATI cene (INFO)"

  1. Sve je to dezinformacija, Naravno ne to da će podići akcize, već to da moramo da ih podignemo. Mogli smo da spustimo akcize uvoznom piću i cigaretama ili da nađemo neku srednju vrednost koja bi zadržala bilans u budžetu na sadašnjoj vrednosti. Ali ne. Naše zakonodavstvo kada uzima od EU njihova zakonska rešenja, uzima samo najnepovoljnije mere po građanstvo. Najteže mere kada je zaplena imovine. Najteže mere kada je u pitanju saobraćaj i tako da ne nabrajam. Pa cela Evropa odustaje od dnevnih svetala a kod nas povećavaju kaznu. Skoro u celoj Evropi opšte ograničenje je 130-150 auto putem, 80-100 magistralom , i 60-70 naseljenim mestom i u celoj EU saobraćajna policija ne sme da zaustavi vozilo ukoliko nije načinjemn prekršaj ili ukoliko nije neka vanredna situacija i tako da ne dužim. Nisu oni nas terali da dižemo akcize već da ih izjednačimo.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.