ČISTKA: Ostavke zvaničnika u Makedoniji zbog kontakata sa teroristima?!

Sukob

Makedonska i kosovska štampa pišu danas da su visoki bezbednosni zvaničnici Makedonije podneli ostavke, jer im je u ambasadi SAD predočeno da su presretnuti njihovi telefonski razgovori sa članovima terorističke grupe koja je izvršila napad u Kumanovu.

Prištinski portal gazetaexpres objavio je da su ostavke ministarke unutrašnjih poslova Makedonije Gordane Jankulovske i šefa obaveštajne i kontraobaveštajne agencije Makedonije Saše Mijalkova podnete posle susreta u američkoj ambasadi u Skoplju na kojoj su im predočeni snimci komuniciranja pripadnika agencije sa jednim od vođa terorističke grupe “Komandantom NATO” i njegovim ljudima.

“Albanci zaposleni u (makedonskoj) Agenciji su telefonom kontaktirali oružanu grupu. Rekli su da su to uradili po direktnom naređenju direktora Mijalkova, koji je tražio od oružane grupe da kaže koju nadoknadu traži da se povuče. Praktično, MUP Makedonije je počeo pregovore s njima”, prenosi portal, pozivajući se na podatke makedonske agencije INA.

“Komandant NATO” je Mirsad Ndrecaj, jedan od osumnjičenih da je organizovao terorističku grupu u Kumanovu 9. maja, koja je kasnije uništena u sukobu s makedonskim bezbednosnim službama.

S druge strane, i makedonski portal plusinfo.mk naveo je da su ostavke podnete nakon razgovora u jednoj stranoj ambasadi, ali ne navodi o kojoj je državi reč.

[adsenseyu1]

Dodaje se da su prema podacima jedne strane obaveštajne službe, “osobe iz Pete uprave makedonske policije kontaktirale neke članove terorističke grupe zbog pregovora o prekidu borbe s policijom, ali su teroristi to prepoznali kao znak slabosti i nastavili sukobe još većom žestinom”.

Plusinfo.mk navodi da se radi o vezama osoba iz Pete uprave makedonske policije “koje su negovane duže vreme” i da postoji mogućnost da i te osobe budu predmet hitne istrage, kako bi se utvrdilo da li su i oni pomagali pri ubacivanju terorističke grupe u Makedoniju.

Pored ministarke policije i direktora UBK ostavku je sinoć podneo i ministar za saobraćaj i veze Mile Janakijeski, a najavljena je i ostavka javnog tužioca Marka Zvrlevskog.

U sukobima policije s terorističkom grupom u Kumanovu je 9. i 10. maja poginulo je osam policajaca i 14 pripadnika terorističke grupe, a ranjeno je 37 policajaca.

Makedonski MUP je saopštio da je zarobljeno 30 terorista od kojih je policija do sada izašla sa podacima o njih 28, a koji su najvećim delom žitelji Makedonije i Kosova, i po jedan državljanin Albanije i Nemačke.

(beta)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "ČISTKA: Ostavke zvaničnika u Makedoniji zbog kontakata sa teroristima?!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.