Crna Gora: Svetske sile podržale protest građana protiv Mila Đukanovića

Protesti

Vladavina Mila Đukanovića, po svemu sudeći, približava se kraju.

Naime, nakon što je crnogorska policija brutalno napala mirni protest Demokratskog fronta ovaj čin su osudili predstavnici nekoliko najmoćnijih svetskih sila kao i mnogi poznati svetski intelektualci.

Prva se oglasila Rusija koja je istakla da je očigledno da uključivanje Crne Gore u proces evroatlantskih integracija ne vodi ka njenoj konsolidaciji i prosperitetu.

“Ne može da se ne uoči da, uprkos uverenjima koje crnogorsko rukovodstvo dobija iz zapadnih država, uključivanje te zemlje u proces evroatlantske integracije niukoliko ne vodi njenoj konsolidaciji i prosperitetu. Pre će biti suprotno – prisutna je politička i ideološka polarizacija društva i zaoštravanje socijalnoekonomskih problema”, navedeno je u saopštenju zvanične Moskve.

“Stiče se utisak da usmeravanje na ubrzano kretanje Crne Gore ka NATO istovremeno pretpostavlja gušenje alternativnih pristupa”, navelo je rusko Ministarstvo inostranih poslova.

[adsenseyu1]

Oglasila se i bivša poslanica u Evropskom parlamentu i bivša šefica delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Doris Pak. Ona je Đukanovića nazvala autokratom koji je sebe postavio iznad zakona.

– U Crnoj Gori zemlji kandidatu za članstvo u EU autokratski premijer je postavio sebe iznad svih zakona, hapseći mirne demonstrante, napisala je Pak na svom Tviter profilu i zatražila reakciju od Evropske unije.

 

I Američka ambasada je izdala saopštenje u kojem je Đukanoviću poručila da mora pustiti ljude da slobodno protestuju.

– Američka ambasada poziva sve strane da pokažu suzdržanost i poštovanje vladavine prava. Uvažavajući princip slobode okupljanja, demonstracije treba da budu mirne – saopšteno je iz Ambasade SAD-a u Podgorici.

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović izrazila je zabrinutost zbog hapšenja i prebijanja novinara koji izveštavaju sa protesta u Podgorici i pozvala na brzu i transparentnu istragu slučajeva.

“Novinari moraju biti u stanju da izveštavaju o pitanjima od javnog interesa u slobodan i bezbedan način”, rekla je Mijatovićeva koja je svoju izjavu objavila i na Tviteru.

“Agencije za sprovođenje zakona su odgovorne za zaštitu novinara i verujem da će ova hapšenja biti temeljno i brzo ispitana.”

[adsenseyu1]

Ni britanski stručnjak za jugoistočnu Evropu iz Londonske škole ekonomije Džejms Ker-Lindzi nije ostao ravnodušan na nasilno gušenje opozicionih protesta u Crnog Gori pa je danas na svom Tviteru objavio jedan ironičan komentar u vezi sa izborima u ovoj državi.

– Policija je prekinula opozicione proteste u Crnoj Gori, državi koja je je poslednje prave takmičarske izbore imala 1938! – tvitnuo je on.

On je svoj tvit okačio uz vest o razbijanju mirnih demonstracija u Podgorici i fotografiju nasilja koje je policija izvršila nad okupljenim ljudima.

 

Napad policije na mirne opozicione demonstrante u Crnog Gori iziritirao je i poznatog ruskog negerala Leonida Petroviča Rešetnjikova, inače generalnog direktora Ruskog instituta strateških studija (RISI).

On je za “Rusku reč” prokomentarisao kako ga ništa što radi Đukanović ne iznenađuje, i da on vodi Crnu Goru u nacionalnu katastrofu.

Pozivamo je nadležne organe da efektivno istraže događaje u Podgorici, u skladu sa principima vladavine prava i poručujemo da je prekomerna upotreba sile sa bilo čije strane neprihvatljiva, saopšteno je iz Delegacija Evropske unije (EU) u Crnoj Gori.

“Ispratili smo jučerašnje događaje i pozvali sve da “pokažu uzdržanost i poštuju zakon”. Svako bi trebalo da bude slobodan i da izrazi svoje mišljenje, a novinarima bi trebalo omogućiti da svoj posao obavljaju neometano”, navodi se u saopštenju Delegacije EU. Iz delegacije EU su dodali da sve političke diskusije treba da se odvijaju i odluke da se donosu u okviru demokratskih institucija i procesa.

“Demonstracije ne bi trebalo da budu remetilačkog karaktera, a prekomerna upotreba sile sa bilo čije strane je neprihvatljiva”, piše u saopštenju Delegacije EU.

(agencije, kurir)

Budite prvi sa komentarom na članku "Crna Gora: Svetske sile podržale protest građana protiv Mila Đukanovića"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.