Da li će EPS isključivati struju onima koji ne plate taksu za RTS?

Ilustracija

Taksa za javne servise ulazi u račun za struju, a EPS će neplatišama slati utužitelje i može da im isključi struju, kaže Zoran Popović, predsednik UO RTS.

Predlogom zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse predviđeno je da visina takse bude 150 dinara i da se naplaćuje uz račun za struju počev od 1. januara 2016.

Taksa neće biti posebno odvojena na računu za struju, već će ući u sumu koju građani moraju da plate na ime utrošene energije. Pored postojećih stavki o količini potrošene jeftine i skupe struje, na računu će biti navedena i stavka takse za javni servis.

To znači da građani neće imati mogućnost izbora po pitanju plaćanja takse. Ako je ne plate, čeka ih utuženje, i to, kako tvrde u RTS, od EPS-a.

– Nisam video predlog zakona, ali su mi objasnili iz pravnog tima RTS da će građani morati da plaćaju taksu i da ona ulazi u račun za struju.

[adsenseyu1]

Rekli su mi da će EPS biti zadužen da osigura naplatu, kao i da će on slati utužitelje neplatišama – kaže Zoran Popović za „Blic“.

U pravnoj službi su mi rekli da će EPS slati utužitelje neplatišama

Zoran Popović (RTS):

Na pitanje da li će EPS onima koji ne plate taksu moći i da obustavi isporuku električne energije, Popović kaže: „EPS će moći i da isključi struju“.

U EPS, međutim, ne znaju ništa o tome. Na pitanje da li će EPS zbog duga za RTS taksu moći da seče i struju, direktor EPS Aleksandar Obradović odgovara: „Za nas je takva odredba nepoznata. Kada zakon i podzakonska akta budu usvojeni, tada možemo razgovarati o ugovoru sa RTS i našim međusobnim pravima i obavezama“.

[adsenseyu1]

Ko će biti oslobođen takse za RTS:

– Invalidi sa 100 odsto telesnog oštećenja

– Slepe osobe

– Osobe koje su izgubile sluh

– Vlasnici više nekretnina za stanove i kuće u kojima ne stanuju

Dva zakona

Predlog ovog zakona u suprotnosti je sa postojećim Zakonom o javnim medijskim servisima. Naime, ovaj predlog propisuje da je taksa za RTS i RTV 150 dinara, a prema postojećem zakonu, visinu takse određuju upravni odbori RTS i RTV.

To znači da UO RTS sada može da odredi taksu od 500 dinara i da time ne prekrši zakon.

(blic)

4 komentara na "Da li će EPS isključivati struju onima koji ne plate taksu za RTS?"

  1. Razjuriti RTS i RTV mafiju i bandu, od portira i čistačice pa sve do Bujoševića. Kada Vučić donese zakon po kome će zaposleni u ove dve medijske kuće primati platu na nivou prosečne plate u Srbiji (sa svim podmuklo ubačenim dodacima i nagradama) onda neka govore o taksi. Ovako, direktor Pederošević prima platu od 700 000 a ja da mu od penzije plaćam taksu… Neće da može, po cenu nove opštenarodne revolucije sve dok se ne razjuri ta mafijaška gamad, ali sada jednom za svagda…

  2. Mogao bi EPS da se veze ugovorom i sa INFOSTANOM, i sa TELEKOMOM pa sve odjednom da nam naplate. Kakve veze ima TRS i EPS. Jel to ista banda u dve razlicite kuce???
    E pa necu da placam ni jedno ni drugo, necu vise ni infostan da placam jer nas toplane ne greju kako treba, a i sta ce nam kad je nastupilo globalno zagrejavanje…uskoro cemo imati celu godinu suncane dane. Iz telekoma sam fixni prebacila na kablovski pa mi je sada racun za fixni 290 dinara i u tih 290 imam 100 inpulsa besplatnih. Ja gledam da smanjim komunalije a ove lopovcine samo izmisljaju da nam otimaju , ccccc

  3. a ko nema televizor i radio jer da gleda brojilo skandalozna odluka vlade al idu izbori

  4. a da gražani traže da se ukinu reklame na tv , jer ne žele za svoje pare da im se prekida film

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.